Pet simptoma koji će vam rešiti dilemu

Alergija ili prehlada, pitanje je sada: Prepoznajte šta vas muči!

Ukoliko kijate danima, a ne znate da li je to alergija ili prehlada, ne uzimajte lekove na svoju ruku nego uz pomoć ovih pet simptoma rešite dilemu
Medicina
11:14h Autor:
Alergija ili prehlada, pitanje je sada: Prepoznajte šta vas muči!
Foto: Shutterstok

Čini vam se da mesecima ne ispuštate maramicu iz ruka. Iscrpljeni ste i konstantno kijate. Nemojte se dovoditi u zabludu pa lečiti nešto čega nema. Proverite da li je reč o alergiji ili prehladi pa se posavetujte sa lekarom kako da se rešite maramice!

Godišnje doba

Prehlade se javljaju zimi, najčešće nekoliko dana pošto ste bili u kontaktu sa nekim ko je već „zaradio“ virus. Ukoliko kijate i kašljete od proleća do kraja jeseni, verovatno je u pitanju sezonska alergija. Ipak, to ne znači da ni u ovo doba ne možete da se prehladite. Naš organizam reaguje na nagle promene vremena, pogotovo ako je imunitet oslabljen.

Kako da se izborite sa prolećnim alergijama pročitajte OVDE.

Trajanje simptoma

Ako imate sezonsku alergiju, simptome osećate duže od tri sedmice. Prehlada traje kraće, do dve sedmice.

Boja sluzi

Zelena ili žuta sluz iz nosa ukazuju na infekciju. Kad kinete i pođe vam bezbojna „vodica“ iz nosa, to je znak da imate alergiju.

Šta sve morate znati ako vam je dete alergično, više možete naći u tekstu OVDE.

Temperatura i bolovi u mišićima

Osobe koje imaju infekciju, osećaju bolove u mišićima i imaju povišenu telesnu temperaturu. Ako vam samo suze oči i kijate, a nemate temperaturu i ne osećate malaksalost, reč je o sezonskoj alergiji.

Na ovih 7 načina kontrolišite alergiju na mace, više možete naći OVDE.

„Alergijski pozdrav“

Obratite pažnju na način na koji dodirujete nos. Što bi psiholozi rekli, osvestite svoje pokrete. Ukoliko često dlanovima dodirujete nos da biste ublažili svrab, imate alergiju. Uradite test i ustanovite na šta ste alergični, pa u dogovoru sa doktorom pokušajte da svedete nivo reakcije organizma na najmanju moguću meru.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs