Obratite pažnju

8 loših navika koje uzrokuju bolove u leđima: Neke su neočekivane!

Brza hrana, stres i negativne emocije mogu da budu podjednako loši za vašu kičmu kao i spavanje na starom dušeku, nošenje visokih potpetica ili baletanki
Medicina
22:54h Autor:
8 loših navika koje uzrokuju bolove u leđima: Neke su neočekivane!
Foto: Thinkstock

Čak i najzdravije osobe mogu da osete bol u leđima s vremena na vreme. Neki od uzroka ove neprijatnosti možda će vas iznenaditi.

Spavanje na starom dušeku

Dobar dušek traje 8 do 10 godina. Ukoliko svoj madrac niste zamenili duže od 10 godina, vaša kičma ne odbija potporu koja joj je neophodna. Zamenite ga dušekom koji nije ni previše tvrd, ni previše mekan, tako da vaša kičma ne tone i da dobije neophodnu potporu.

Ne spavajte ni na stomaku, ni na leđima - naprežete kičmu, vrat, pa i vilicu. Opširnije o tome saznajte OVDE.

Nošenje velike torbe

Ukoliko ste jedna od onih osoba koje sa sobom nose maltene ceo dom, budite sigurni da vam leđa neće biti zahvalna na tome. Nošenje tereta samo na jednom ramenu uzrokuje da vam telo postane neuravnoteženo, a to se direktno odražava i na vašu kičmu. Umesto toga, odlučite se za lakšu tašnu. Vaša torba sa svim stvarima u njoj ne bi trebalo da teži više od 10 odsto vaše težine.

Visoke potpetice i baletanke

Štikle koje su previsoke teraju vas da krivite leđa, stvarajući dodatni pritisak na vaše zglobove. I ravna obuća može da bude podjednako loša, u zavisnosti od toga kakvo vam je stopalo. Sandale bez ikakve potpore štete vašem zdravlju, uzrokujući da vam se stopalo pomera sa jedne na drugu stranu i ne raspoređujući vašu težinu podjednako. Pronađite odgovarajuću visinu potpetica koja vam najviše odgovara.

Ako baš ne možete bez štikli, naučite da hodate u njima kao po oblacima pomoću 8 jednostavnih saveta. OVDE saznajte koji su to saveti.

Negativne emocije

Istraživači su otkrili da ljudi koji češće praštaju su manje ozlojeđeni, manje depresivni i besni, i imaju manje bolova. Vaše emocije, napetost u mišićima i misli mogu direktno da utiču na jačinu vaših bolova. Ne samo da se stres i zadržavanje emocija loše odražavaju na vaše fizičko zdravlje, već vam ni psihički neće doneti ništa dobro.

Celodnevno sedenje

Loše vesti za sve vas koji radite kancelarijski posao - on nije dobar za vaše zdravlje. Može vam biti udobno da sedite tokom celog dana, ali većina nas ne sedi pravilno dok radimo za kompjuterom, što slabi naše mišiće leđa, jer nisu aktivni. Takođe, sedenje vrši 50 odsto veći pritisak na vašu kičmu nego stajanje. Kada sedite, naslonite se što više, pod uglom od 130 stepeni, kako biste smanjili sabijanje diskova u kičmi. Na kraju, budite sigurni da držite glavu pravo, ne previše napred, kada koristite kompjuter.

Žene koje predugo sede imaju veći rizik od tumora. Više o tome pročitajte OVDE.

Pod stresom ste

Ukoliko ste pod stresom, i vaše telo je napeto. Mišići leđa i vrata su napregnuti. Ukoliko se duže vreme tako osećate, ne pružate priliku mišićima da se opuste, te izazivaju bol u leđima. Meditacija, vežbe i topla kupka provereno pomažu kod ovakvih situacija.

Preskačete vežbanje

Vežbe podstiču jačanje mišića koji drže leđa. Ukoliko se ne bavite fizičkom aktivnošću, leđni mišići slabe, a samim tim i kičmeni stub. Vežbe za jačanje leđnih mišića i abdomena vaš su spas.

Kako da pobedite bolove u donjem delu leđa jednostavnim vežbama za svaki dan saznajte OVDE.

Previše jedete brzu hranu

Brza hrana je visoko kalorična, a siromašna vitaminima i mineralima, te predstavlja prvi korak ka gojenju. Višak kilograma stvara pritisak na leđa. Gojazne osobe imaju i veći rizik da obole od osteoartritisa. Ne dozovolite da vam kilaža kvari raspoloženje i stvara bolove u leđima. Pribegnite zdravijim navikama. I male promene značiće mnogo za vaš organizam. Skidanje pet do deset odsto trenutne težine, povoljno će uticati na zdravlje i smanjiti pritisak na leđa.

Da doživite stotu, poštujte 4 pravila ishrane koje možete da pročitate OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs