Preti li vam anemija?

KUĆNI TEST OTKRIVA: Da li imate nedostatak gvožđa?

Zagledajte se u svoje prste, a obratite pažnju i na boju kože

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Najčešći simptomi anemije, odnosno nedostatka gvožđa su: kratkoća daha, nepravilni otkucaji srca, depresija, nizak krvni pritisak, oslabljeno pamćenje, glavobolja, bleda koža, šumovi u ušima.

Ako prepoznajete simptome koji ukazuju na anemiju, vrlo je moguće da imate problem sa gvožđem. Anemija nastaje manjkom gvožđa koje je važno u nastanku crvenih krvnih ćelija, kao i za prenos kiseonika u našem organizmu.

Nedovoljno crvenih krvnih ćelija dovodi do anemije koju prvo možete uočiti po bledoj koži.

Dobar način da proverite nedostaje li vam gvožđe jeste da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete odnosno raširite prste.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Ako su nabori na dlanu svetli u poređenju s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskim nivoom gvožđa. Na to ukazuje i belji koren nokta i bleda boja unutrašnje linije donjeg kapka.

Najbolji način da pobedite malokrvnost jeste da jedete što više namirnica bogatih gvožđem, kao što su: nar, paradajz, susam, spanać, cvekla, brokoli, soja, školjke, urme, smokve, vino od kupina.

Anemiju može potvrditi isključivo krvna slika, stoga ako primetite ove simptome, posetite lekara i uradite analize krvi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...