Pruži ruku

PREVENCIJA JE POLA ZDRAVLJA, ALI ŠTA RADIMO POGREŠNO KADA JOŠ UVEK JEDNA ŽENA DNEVNO UMRE OD RAKA GRILĆA MATERICE?

Prosečna standardizovana stopa incidencije od cervikalnog karcinoma u SRB iznosi 21,4% na 100.000 žena

Medicina
12:34h Autor:
PREVENCIJA JE POLA ZDRAVLJA, ALI ŠTA RADIMO POGREŠNO KADA JOŠ UVEK JEDNA ŽENA DNEVNO UMRE OD RAKA GRILĆA MATERICE?
Foto: Promo

Rat protiv HPV virusa i njegovih posledica veoma je teška borba. S obzirom da HPV infekcija vrlo često ne pokazuje nikakve simptome, ta borba postaje i nepravedna. Prema najnovijim podacima, HPV virus je rasprostranjen kod 80 % nas, a 20 -50 % žena uopšte ne pokazuju simptome.

Humani papiloma virus (HPV) obično se prenosi od osobe do osobe, direktnim kontaktom kože sa kožom. Najčešće se dobija polnim putem ali, moguće je i prenošenje infekcije putem zajedničkog korišćenja toaleta, kupaćih kostima ili peškira. Posebno osetljiva kategorija su trudnice sa HPV infekcijom, jer tu postoji mogućnost prenošenja virusa sa majke na dete tokom porođaja.

„Visoko rizični“ HPV su tipovi genitalnih HPV-a kod kojih postoji velika verovatnoća da će izazvati pojavu raka. Zbog ovakvog potencijalnog ishoda, najvažnija borba protiv ovog virusa je – njegova prevencija. Kod većine ljudi, imuni sistem je u mogućnosti da se oslobodi ove vrste infekcije. Ipak, dešava se da neki nosioci virusa razviju i trajnu infekciju. Ako pitraje tokom godina, ta infekcija pretvara normalne ćelije u prekancerogene lezije ili rak - grlića materice, oralni karcinom kod oba pola, kao i manje uobičajene karcinome, koji uključuju analni, rak vulve i vaginalni karcinom kod žena, kao i karcinom penisa kod muškaraca.

Prosečna standardizovana stopa incidencije od cervikalnog karcinoma u SRB iznosi 21,4% na 100.000 žena, a u EU 13,1%. Iako u Srbiji najmanje jedna žena dnevno umre, a četiri se razbole od raka grlića materice, tek svaka peta žena ide na redovne preglede svake godine.

Vreme je da svi zajedno, kao društvo, razotkrijemo HPV virus i edukujemo se na pravi način. Samo tako, imaćemo snage da budemo odvažni i suočimo se sa svime onim što on nosi.

HPV test, na uzorku ćelija iz grlića materice žene, jedan je od načina za sprečavanje raka grlića materice kod žena starijih od 30 godina. Ovo testiranje može da se kombinuje sa PAPA testom i dosta smanjuje rizik od nastanka promena i karcinoma, jer uključuje i pravovremenu reakciju. HPV testiranje se može uraditi i na uzorku ćelija iz vagine. Sa druge strane, preporučeni HPV test za muškarce ne postoji.

Što se tiče prevencije HPV-a prirodnim metodama – najvažnija je svakako očuvanje i održavanje imunog sistema. Redovno vežbanje, fizička aktivnost i boravak na čistom vazduhu štite i poboljšavaju imunološki sistem. Naravno, izbalansirana i zdrava ishrana je itekako važan element ove vrste borbe. Što više zdravih masti, voće i povrće, kao i dosta tečnosti, odlični su saveznici vašeg zdravlja.

Prevencija je, dakle, u vašim rukama.

Važnosti redovnih preventivnih pregleda i samopregleda u Srbiji ističe i Udruženje građana Ženski centar “MILICA”, humanitarno, dobrovoljnom, nevladino i neprofitnoo udruženju, osnovanom radi unapređenja položaja i kvaliteta, života i zdravlja žena. Ovo udruženje pored promovisanja prevencije primarno pruža psiho-socijalnu, iskustvenu i emotivnu podršku obolelima od raka dojke i ginekoloških karcinoma, kao i njihovim porodicama.

Brend proizvoda za intimnu higijenu i negu žena Libresse, koji je u vlasništvu vodeće svetske kompanije za proizvodnju proizvoda za higijenu i očuvanje zdravlja Essity, posvećen je rušenju tabua koji sputavaju žene.

Zbog toga je pokrenuta kampanja #PružiRuku, koja je deo dugoročnog programa projekta pod nazivom V. U pitanju je inicijativa koja pokreće promene i podržava intimni život žena na globalnom nivou, motiviše žene da dele svoja iskustva i razbijaju tabue, i najbitnije - budu podrška jedna drugoj. U periodu od 1. aprila do 31. maja 2021. kupovinom bilo kojeg Libresse proizvoda biće donirano 3,3 RSD Udruženju građana Ženski centar „Milica“ za pomoć ženama obolelim od raka grlića maternice. Od prikupljenih sredstava finansiraće se rad Nacionalnog centra Milica kroz pružanje iskustvene podrške i stručnih konsultacija sa lekarima, putem telefona, online platforme i lično kao i ostali urgentni vidovi podrške ženama obolelim od raka grlića materice dok prolaze kroz proces lečenja.

Ovim projektom želimo da pružimo podršku svim ženama kojima je dijagnostikovan rak grlića materice i da eliminišemo sram i stigmu povezane sa ovom bolešću. Jer, borba je lakša kada niste same.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs