Razumevanje osećanja

Ispeci pa reci: Emocionalna inteligencija može da se uvežba

Psiholozi ističu da opšta inteligencija nije nužno povezana sa emicionalnom, te da nije retko da inteligentnim osobama na vodećim pozicijama nedostaje saosećanje
Medicina
00:46h Autor:
Foto: Shutterstok

Psiholozi već dugo koriste pojam inteligencija, koju je teško definisati, jer je većina ljudi obično zamenjuje s pameću iako bi zapravo bilo tačnije govoriti o bistrini.

 

Stručnjaci ukazuju da je neretko slučaj da nepismena osoba ima bolje rezultate na testovima inteligencije od fakultetskog profesora.

 

Inače, testovi inteligencije uvedeni su u prvoj polovini prošlog veka u Americi i reč je o nizu pitanja klasifikovanih u nekoliko kategorija, prenosi Moj doktor. Iako često osporavani, testovi se i danas koriste pri upisu na fakultete, pri zapošljavanju...Odavno je poznato da postoji više vrsta inteligencije, među kojima su prostorna (snalaženje u prostoru), govorna (rečitost, veština govorništva), matematička (nadarenost za brojke), muzička (talenat za muziku), apstraktna (opšta ili generalna).

 

Međutim, psiholog Danijel Goleman je u svojoj knjizi 1995. godine uveo novi pojam - emocionalna inteligencija, a reč je o sposobnosti razumevanja osećaja, i svojih i tuđih.

 

Tačnije, kako kažu psiholozi, radi se o samosvesti, samomotivaciji i samokontroli. Istraživanja su pokazala da opšta inteligencija nije nužno povezana s emocionalnom, jer ponekad visoko inteligentnim osobama na vodećim mestima nedostaje razumevanja tuđih motiva, nastojanja i težnji, odnosno nedostaje im saosećanje. Međutim, saosećanje se može uvežbati, a psiholozi savetuju da osoba ne misli da se svet vrti samo oko nje, osoba mora manje da kritikuje, a češće da hvali, treba da bude iskrena prema sebi i drugima, da izbegava naređivanje i kontrolisanje i da bude promišljena, po principu "ispeci, pa reci".

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...