Razumevanje osećanja

Ispeci pa reci: Emocionalna inteligencija može da se uvežba

Psiholozi ističu da opšta inteligencija nije nužno povezana sa emicionalnom, te da nije retko da inteligentnim osobama na vodećim pozicijama nedostaje saosećanje
Medicina
00:46h Autor:
Ispeci pa reci: Emocionalna inteligencija može da se uvežba
Foto: Shutterstok

Psiholozi već dugo koriste pojam inteligencija, koju je teško definisati, jer je većina ljudi obično zamenjuje s pameću iako bi zapravo bilo tačnije govoriti o bistrini.

Stručnjaci ukazuju da je neretko slučaj da nepismena osoba ima bolje rezultate na testovima inteligencije od fakultetskog profesora.

Inače, testovi inteligencije uvedeni su u prvoj polovini prošlog veka u Americi i reč je o nizu pitanja klasifikovanih u nekoliko kategorija, prenosi Moj doktor. Iako često osporavani, testovi se i danas koriste pri upisu na fakultete, pri zapošljavanju...Odavno je poznato da postoji više vrsta inteligencije, među kojima su prostorna (snalaženje u prostoru), govorna (rečitost, veština govorništva), matematička (nadarenost za brojke), muzička (talenat za muziku), apstraktna (opšta ili generalna).

Međutim, psiholog Danijel Goleman je u svojoj knjizi 1995. godine uveo novi pojam - emocionalna inteligencija, a reč je o sposobnosti razumevanja osećaja, i svojih i tuđih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs