Ne igrajte se

Ovo je najteža posledica uzimanja alkohola dok pijete antibiotik!

I dok efekti ostaju nepromenjeni, rizik od izraženih nuspojava raste

Medicina
Autor:
Ovo je najteža posledica uzimanja alkohola dok pijete antibiotik!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izbegavanje alkohola dok pijemo antibiotike jedno je od onih logičnih zdravstvenih pravila u koje jednostavno bezuslovno verujemo.

Ovaj savet datira iz davnih 1950-ih

Kada su antibiotici izumljeni smatrali su se super-lekom, a tada razarajuće bolesti (od običnih infekcija pa sve do sifilisa) odjednom su mogle da se izleče za nekoliko dana ili nedelja. Sifilis, i ostale polno prenosive bolesti uzrokovane bakterijama takođe su počele uspešno da se leče antibioticima (tada otkrivenim penicilinom), i svi su mogli da izađu i proslave veliki napredak. Stoga su 1950-ih i 1960-ih lekari savetovali svojim pacijentima da ne konzumiraju alkohol tokom terapije kako ne bi donosili loše odluke i širili bolest dok se potpuno ne izleče.

Alkohol sam po sebi ne umanjuje efektnost antibiotika

Velik broj ljudi veruje kako će alkohol smanjiti sposobnost antibiotika da uništi bakterije s kojima se bori – čak 81% pacijenata u jednoj londonskoj bolnici mislio je da je to slučaj. Ali, čini se kako antibiotici nastavljaju da obavljaju svoju funkciju čak kada se našem telu pojavi alkohol, međutim simptomi koje imate mogu se pogoršati.

Takođe, alkohol može pogoršati stanje vašeg imuniteta, što onemogućava uspešnu borbu protiv infekcije. Problem leži i u činjenici da alkohol sprečava kvalitetan san i smanjuje nivo energije i dehidrira vaše telo, a sve su to važni faktori koji su bitni za potpuni oporavak (nezavisno od toga što će antibiotici nastaviti normalno da deluju).

Alkohol može pogoršati nuspojave antibiotika

Iako će efektnost antibiotika ostati nepromenjena, neke nuspojave mogu se pojačati kada ih mešamo s alkoholom. Najčešće nuspojave antibiotika uključuju mučninu, vrtoglavicu, osećaj slabosti i proliv, a sve su to nuspojave i (preterane) konzumacije alkohola. Stoga ova kombinacija može jednostavno sve da pogorša i zato je treba izbegavati.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs