Alternativna medicina

Stručnjaci: Homeopatija ne sme da bude zamena za medicinsku terapiju, samo njena dopuna

Homeopatski lekovi nisu delotvorniji od lekova konzervativne medicine, a njihova uspešnost je jednaka kao i kod pacijenata koji su dobijali placebo, saopštili su stručnjaci
Medicina
23:50h Autor:
Stručnjaci: Homeopatija ne sme da bude zamena za medicinsku terapiju, samo njena dopuna
Foto: Shutterstok

Iako je alternativna medicina u poslednje vrijeme sve popularnija, homeopatsko lečenje nije ni približno delotvorno kao standardna medicina, tvrde naučnici iz australijskog Nacionalnog veća za zdravlje i medicinska istraživanja. Oni su analizirali efikasnost homeopatskih lekova u terapiji 68 različitih medicinskih stanja i bolesti, uključujući astmu, aritmiju srca, prehladu i grip, artritis, ekcem, koleru, malariju, opekotine i heroinsku zavisnost.

Zaključili su da nikakvi homeopatski lekovi nisu delotvorniji od lekova konzervativne medicine, a njihova uspešnost je jednaka kao i kod pacijenata koji su dobijali placebo, piše Daily Mail.

Iako je uspešnost terapije u studijama teško objektivno proceniti jer je svaki pacijent i njegovo zdravstveno stanje individualni slučaj, generalno se homeopatija ne može proglasiti efikasnim lekom, već bi je trebalo koristiti tek kao dopunu standardnoj medicini, kažu istraživači u izveštaju.

"Potvrdu da homeopatija nije efikasna kao što se reklamira već dugo čekamo, a ljude treba osvestiti da korišćenje različitih preparata ne sme da bude zamena za medicinsku terapiju, kao i da su oni često bacanje novca", komentarisao je studiju profesor imunologije Džon Dojer.

S njim je saglasan i predsednik australijskog Udruženja medicine doktor Ričard Čung, koji objašnjava da homeopatija nije nauka i ne temelji se na njoj, a često podrazumeva i rizikovanje ljudskog života sa obećanjem čarobnih izlečenja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs