Roditelji, oprez

Elektronska cigareta truje decu?

Većina prijavljenih slučaja trovanja elektronskom cigaretom su bila deca ispod pet godina, koja su gutala, inhalirala ili prosula nikotinsku tečnost na kožu, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Medicina
23:26h Autor:
Elektronska cigareta truje decu?
Foto: Thinkstock

Američki toksikološki centri zabeležili su porast slučajeva trovanja elektronskom cigaretom, a većinom su u pitanju deca kojima je ta cigareta bila na dohvat ruke, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Lisa.rs.

Centar navodi da je znatno povećan broj trovanja te vrste - od jednog slučaja mesečno 2010. godine na 214 slučaja mesečno od početka ove godine.

Od septembra 2010. do februara 2014. godine bilo je 2.405 poziva zbog trovanja elektronskom cigaretom, a 16.248 slučajeva trovanja klasičnom cigaretom.

Šta se iz dana u dan događa u vašem organizmu kada prestanete da pušite saznajte OVDE.

Većina prijavljenih slučaja trovanja elektronskom cigaretom su bila deca ispod pet godina, koja su gutala, inhalirala ili prosula nikotinsku tečnost na kožu. Takvo trovanje izaziva mučninu, povraćanje i iritaciju tkiva. Jedna osoba je izvršila samoubistvo ubrizgavanjem te tečnosti u krv, naveo je američki centar.

Elektronska cigareta ima komoru za čuvanje tečnog nikotina u različitim koncentracijama i mirisima. Tu cigaretu u SAD mogu da koriste i maloletnici. Svetska zdravstvena organizacija je 2008. godine upozorila da nema proverenih naučnih dokaza da je elektronska cigareta bezbedna i da pomaže pušačima da se odviknu od pušenja.

Elektronske, kao i klasične cigarete, oslobađaju nikotin, a koncentracija u isparenjima najčešće je identična onoj u konvencionalnim cigaretama.

U cigaretama je više nikotina nego ranije, više o tome pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs