Obratite pažnju

Rotavirus - prevencija, simptomi i lečenje: Šta se desi kada obole deca, a šta kada napadne odrasle!

Iako je dosta rasprostranjen, rotavirus može da bude veoma opasan, i na njega se imunitet ne stiče

Medicina
Autor:
Rotavirus - prevencija, simptomi i lečenje: Šta se desi kada obole deca, a šta kada napadne odrasle!
Foto: Shutterstock

Druga polovina leta je "sezona" infekcije rotavirusom.

Evo kako se ovaj stomačni grip manifesuje, koliko je opasan i šta da radite kako biste sprečili ili što pre izlečili ovaj virus.

Rotavirus je akutna crevna infekcija koju najčešće dobijaju deca - čak 95 odsto slučajeva iznenadne dijareje kod dece izaziva rotavirus - ali se i odrasli mogu zaraziti njom.

Iako je dosta rasprostranjen, rotavirus može da bude veoma opasan. Imunitet na ovaj virus se ne razvija, ali će usled ponovljene infekcije klinička slika biti lakša.

Prenos rotavirusa

Glavni način prenosa jeste fekalno-oralnim putem, odnosno, virus mora da uđe u telo kroz usta, kao i preko zaraženih površina. U ovom slučaju, nosioci su odrasle osobe koje nemaju simptome.

Rotavirus ima visoku otpornost i može da se zadrži u okolini do 30 dana. Najčešće do zaraze dolazi zbog loše higijene, preko igračaka ili drugih predmeta. Takođe, patogen može da uđe u telo kroz nedovoljno oprano voće i povrće, kao i kroz vodu.

Izbacite mokraćnu kiselinu iz tela, izlečite giht: 3 narodna leka koja provereno deluju! (RECEPT)

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Inkubacija i simptomi rotavirusa

Inkubacioni period rotavirusa je obično od 12 do 17 sati, a prve simptome najčešće pokazuje u toku 24 sata od kontakta sa nosiocem virusa ili zaraženim predmetom. Najčešći simptomi su:

Najopasnije kod rotavirusa jeste dehidracija tela, koja je posebno česta kod dece, a treba obratiti pažnju i na simptome poput ubrzanog rada srca, sniženog pritiska, a u teškim slučajevima i nesvestice.

Kako se leči rotavirus

Ne postoje lekovi koji bi direktno delovali na izazivače rotavirusa, pa se primenjuje simptomatsko lečenje. Prvi korak je obavezna prevencija dehidracije i uzimanje slanog rastvora i elektrolita. Teemperatura se obično snižava paracetamolom, a doktori savetuju da to radite tek kada dostigne 39 stupanj, jer patogen rotavirusa umire na temperaturi iznad 38. Prvih nekoliko dana značajno će vam pomoći uzimanje probiotika, kako bi se umirila poremećena crevna flora.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs