Korisno znati

14 zlatnih saveta: Svetski stručnjak za rak otkriva tajnu dugog i zdravog života!

Doktor David Argus, jedan od najboljih svetskih stručnjaka za rak, savetuje da se rešite visokih potpetica, umesto svežeg jedite zaleđeno voće i skinite svoju odeću
Medicina
12:00h Autor:
14 zlatnih saveta: Svetski stručnjak za rak otkriva tajnu dugog i zdravog života!
Foto: Thinkstock

Prema knjizi doktora Davida Argusa, A Short Guide To A Long Life (Kratak vodič za dug život), neke male promene drastično će uticati na vašu dugovečnost. Slede neki od njegovih saveta.

Skinite se goliDobro se pogledajte dok stojite goli u ogledalu – od napred i od pozadi. To će vam pomoći da uočite promene na telu i nepravilnosti koje pre niste imali, te znakove raka kože. S vremena na vreme, pregledajte svaki centrimetar svog tela, uključujući kosu, nokte i unutrašnjost usta. OVDE pogledajte kako promene na telu ukazuju na nedostatak vitamina i minerala.

Bez skeniranja na aerodromimaZnate li šta nam rade te mašine? Gde su dugoročni podaci koji dokazuju da nam ne štete? Sve dok nauka ne dokaže da su sigurni, ja tražim pretraživanje rukama, objašnjava dr. Argus.

Odbacite visoke potpetice

Upale su povezane sa nekim od zabrinjavajućih degenerativnih bolesti uključujući bolesti srca, Alchajmerovu bolest, karcinom, autoimune bolesti, dijabetes i ubrzano starenje. Neudobne visoke potpetice izazivaju nepotrebne upalne u nogama koje mogu imati utjecaj na ukupni tjelesni sustav. Ne postoji lakši način od smanjivanja upale od nošenja udobnih cipela.

Probudite se uz kafuOdavno se pokazalo da umereno ispijanje kafe ili čaja ima pozitivne učinke na zdravlje. Iako su naučnici pokušali da povežu konzumaciju kofeina sa bolestima kao što su bolesti srca, hipertenzija, osteoporoza i karcinom, pokazalo se upravo suprotno.

Jedite u isto vremeJedan od najboljih načina da telo izlažete manjem stresu jeste da se svakodnevno držite rutine. Ako je telo lišeno očekivanog ručka u podne, osim osećaja gladi, povećaće se proizvodnja hormona stresa kortizola, koji mu govori da se talože masnoće i štedi energiju. Dakle, ako telu ne date očekivanu hranu, ono će sabotirati vaš trud da izgubite kilograme ili održite idealnu telesnu težinu. Kako da izračunate indeks telesne mase, pogledajte OVDE.

Vakcinišite se protiv gripa

Vakcinacija protiv gripa nije samo pobeda nad tom bolešću. Samo jedna ili dve nedelje nakon upale, koja će se dogoditi ako obolite od gripa, možete da povećate rizik od gojaznosti, srčanog i moždanog udara, te raka.Ljudi još uvek pogrešno misle da vakcinisanje ima nuspojave, da ne deluje, da može da uzrokuje grip ili da sadrži otrove ili toksine. Sve je to netačno, upozorava dr Argus.

UstanitePostoji jaka veza između vremena koje provodimo sedeći i sve veće gojaznosti, dijabetesa, kardiovaskulanih bolesti i rane smrti. Ali, ako mislite da telu činite dobro na način da sat vremena pre ili nakon posla vežbate, razmislite opet. Čak niti dva sata vežbanja dnevno ne mogu da nadoknade štetu nastalu sedenjem ili ležanjem 22 sata dnevno. Kako da održavate vitkost u skladu s godinama, pogledajte OVDE.

Ispravite držanjeOsim problema s leđima i vratom, loše držanje može da izazove glavobolje, artritis, lošu cirkulaciju, bolove u mišićima, otežano disanje, probavne smetnje, ukočenost, umor, neurološke probleme i generalno slabu telesnu funkciju. OVDE pročitajte 10 faktora za pobeđivanje prolećnog umora.

Dnevno uzimajte aspirin

Puno visokokvalitetnih studija potvrdilo je da dnevna konzumacija aspirina znatno smanjuje rizik od kardiovaskulanih bolesti. Niska doza aspirina (75 miligrama) pokazala se dobrom u smanjenju rizika od razvoja uobičajenih malignih tumora pluća, debelog creva i prostate za 46 odsto. Ali, budite oprezni i o tome prvo razgovarajte sa lekarom, jer su retke, ali moguće nuspojave krvarenje želuca.

Smrznuto voće i povrćeU današnje vreme dostupne su nam gotove sve vrste voća i povrća u svako doba godine, ali to dolazi sa cenom – gubitkom hranjivih vrednosti. Do trenutka kada dođe u radnje, ne sadrži ni približno istu hranjivu vrednost kao kada je sveže ubrano. Osim ako ste u mogućnosti da kupujete sveže ubrano voće i povrće, radije se odlučite na ono smrznuto, koje se bere u najbolje vreme i odmah smrzava, što znači da zadržava gotovo punu hranjivu vrednost. OVDE pogledajte 10 bitnih koraka za oslobađanje tela od toksina.

Izbegavajte vitaminske dodatke ishraniBrojne studije su pokazale da je uzimanje vitaminskih dodataka povezano sa povećanim rizikom od ozbiljnih bolesti poput raka, te da nude malo zdravstvenih koristi. Telo voli da stvara slobodne radikale da napada "loše" ćelije, uključujući i one kancerogene. Ako blokirate taj proces obilnom količinom vitamina, naročito onih koje nazivaju antioksidansi, blokirate prirodnu sposobnost tela da se kontroliše.

Imajte decu

Ako imate decu, veća je verovatnoća da ćete živeti duže. To je zato što nas odgoj dece prisiljava da ostanemo aktivni, fizički i mentalno. OVDE pogledajte dirljivu priču o roditeljstvu.

Popijte čašu vinaUmereno konzumiranje alkohola, posebno crnog vina, smanjuje rizik od srčanih bolesti. Ali, nemojte piti više od čaše dnevno ako ste žena, ili dve dnevno ako ste muškarac.

Smejte seSmeh će vam popraviti raspoloženje. Podstaći će otpuštanje endorfina i seratonina, hormona koji će umanjiti stres i osećaj bola, te izazvati osećaj sreće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs