Dokaz koliko su korisne

Mikrobiolog dokazao šta tačno radi zaštitna maska: Fotografije jasno pokazuju sve!

Kašljao je, kijao, pevao i pričao kroz masku i bez nje

Medicina 02.07.2020. - 12:15h Autor: Stil / Net.hr
Foto: Twitter Printscreen / richdavisphd

Iako lekari i naučnici konstantno upozoravaju na nošenje zaštitne maske u javnosti kako bi se smanjilo širenje korona virusa, mnogi još uvek veruju da ih to ne može zaštititi.

 

Mikrobiolog Ričard Dejvis je zbog toga izveo eksperiment i rezultatima zapanjio sve. Na Twitteru je objavio fotografije eksperimenta i dokazao koliko maske za lice i socijalna distanca smanjuju širenje zaraze.

 

U eksperimentu je koristio Petrijeve šolje napunjene agarima, želatinoznom supstancom dobijenom od crvene alge koja pomaže razmnožavanju mikroorganizama. Nakon obavljanja svake radnje, Dejvis je rekao kako su se u posudama na koje su spuštale respiratorne kapljice iz njegovih usta slivale kolonije bakterija.


U prvom eksperimentu prikupio je bakterije pevanjem, pričanjem, kijanjem i kašljanjem, sa maskom i bez nje. Pokazao je da se bakterije, dok je nosio masku, nisu gotovo uopšte širile, dok je bez maske rezultat zastrašujući.

 

Korona virus će teško opstati u organizmu koji ima ove vitamine: Pijte ovo kao prevenciju!

Zatim je testirao koliko nas štiti fizičko distanciranje, takođe s maskom i bez nje. Kašljao je s tri različite udaljenosti – pola metra, 1,2 i malo manje od dva metra. Tako se pokazalo da razmak od pola metra, dok se ne nosi maska, ništa ne pomaže, dok je onaj od dva zaista siguran. S nošenjem maske, potvrdio je, nije važna udaljenost jer se bakterije ne šire.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...