ekseprimentalno

Vakcina protiv korona virusa stiže već u oktobru?

Ubrzo počinju klinička ispitivanja srednje faze

Medicina
11:18h Autor:
Vakcina protiv korona virusa stiže već u oktobru?
Foto: Shutterstock

Američka biotehnološka firma Moderna objavila je u četvrtak da je ubrzala rad na razvoju eksperimentalne vakcine protiv korona virusa, te da očekuje da će početkom leta započeti s kasnijim fazama kliničkih ispitivanja.

Trenutno su rane faze ispitivanja

Firma iz Massachusettsa objavila je da će ubrzo započeti klinička ispitivanja srednje faze, a glavni izvršni direktor Stephane Bancel rekao je da postoji mogućnost da 2021. dobiju odobrenje za oglašavanje leka koji nosi naziv mRNA-1273.

Moderna je jedna od brojnih biotehnoloških firmi koje nastoje da razviju efikasnu vakcinu protiv COVID-19 od kojeg je u svetu umrlo više od 262.000 ljudi, a zaraženo je 3,77 miliona.

Za tu respiratornu bolest koju uzrokuje novi korona virus još nema odobrenog leka ni vakcine, iako se neki pacijenti leče nekim lekovima koji su dobili odobrenje za korišćenje u kriznoj situaciji.

Korona virus osim pluća napada i ove organe: Na jednom ostaje trajna šteta!

foto: Shutterstock

Ranije je rečeno kako će klinička ispitivanja srednje faze početi u ovom periodu, a kasnije faze na jesen. Eksperimentalna vakcina sada je u ranim fazama kliničkih ispitivanja.

Uskoro ispitivanja na ljudima

Ove nedelje, Pfizer i BioNTech SE objavili su da su počeli isporučivati vakcine protiv korona virusa za inicijalna ispitivanja na ljudima u SAD-u, u nadi da će u oktobru dobiti odobrenje za korišćenje leka u SAD-u po ubrzanoj proceduri zbog zdravstvene krize.

Johnson & Johnson planira da započne ispitivanja na ljudima do septembra kako bi početkom 2021. bilo spremno za odobrenje po ubrzanoj proceduri zbog krizne situacije.

Stručnjaci ne očekuju da će vakcina biti odobrena pre 2021., jer vakcine moraju proći ispitivanja na ljudima pre nego što budu sprmna za korišćenje na stotinama miliona ljudi, ako ne milijardama.

Ako sad budemo radili ove dve stvari, korona virus može opet da se razbukta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs