Istraživanje

Oprez: Stetoskop kojim nas pregleda lekar prepun bakterija!

Kolonije bakterija pronađene na stetoskopima u rasponu su od bezazlenih do veoma opasnih, a istraživanje je pokazalo da je kružni deo ovog instrumenta kontaminiraniji od lekarskih ruku
Medicina
04:34h Autor:
Oprez: Stetoskop kojim nas pregleda lekar prepun bakterija!
Foto: Thinkstock

Švajcarski naučnici su proučili oko 489 površina, uključujući kožu 83 pacijenta i lekara da bi ispitali nivo kontaminacije prilikom poseta lekaru.

Pokazalo se da je kružni deo stetoskopa (onaj koji dodiruje kožu) kontaminiraniji od bilo kojeg dela lekarskih ruku, osim prstiju, prenosi Magazin.

"Higijena ruku lekara pre, tokom i posle kontakta s obolelima najvažniji je element da bi se izbeglo prenošenje bakterija, bilo da je reč o vrlo otpornim ili manje otpornim", kaže vođa istraživanja dr Didijer Pitet, profesor medicine Univerziteta u Ženevi.

S obzirom na to da lekar koristi stetoskop na gotovo svakom pacijentu, moguće je da, ako nije dezinfikovan, malo bakterija od svakog pacijenta tog dana završi na pacijentu.

Kolonije pronađene na stetoskopima u rasponu su od bezazlenih do veoma opasnih, što je važno imati na umu ako pacijent ima oslabljen imunitet i samim tim je skloniji infekcijama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs