BIRAJTE PAMETNO

Razmislite dobro o obući koju nosite: Štikle mogu ozbiljno da naruše zdravlje!

Nošenje neudobne obuće nije ni malo naivno

Medicina
Autor:
Razmislite dobro o obući koju nosite: Štikle mogu ozbiljno da naruše zdravlje!
Foto: Shutterstock

Istraživanja Američkog medicinskog udruženja ukazuju na to da 78 posto žena oseća bol dok nosi cipele s visokim potpeticama. Međutim, to nije jedini problem koji izazivaju štikle. Kada nosite visoke potpetice, vaše telo mora da održava ravnotežu. Da biste to učinili, donji deo leđa se gura napred, a poravnavanje kukova i kičme se menja. Vaši mišići kuka moraju stalno da se savijaju kako bi održali ravnotežu. A ako često i dugo nosite visoke potpetice, ti mišići će se skraćivati ​​i stezati. To, zauzvrat, može da dovede do bolova u kukovima.

Ovakva obuća svu težinu spušta na zglobove, pa tako stradaju kolena ulgavnom. To može da uzrokuje osteoartritis. Uobičajeni simptomi uključuju bol u zglobovima, ukočenost i ograničen raspon pokreta.

Usled nošenja štikli, javlja se opterećenje kičme i menja se poravnanje, što za posledicu ima preteranu aktivaciju mišića, a postoji mogućnost i od povreda.

Anatomske promene kičme mogu da dovedu do brojnih zdravstvenih problema, kao što su foraminalne stenoze, bolovi, slabost mišića i grčevi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs