Zdravlje

Štitna žlezda: Otkrijte sami prve znakove bolesti!

Jutarnjim merenjem temperature možte sami da proverite da li vaša štitna žlezda funkcioniše kako treba
Medicina 21.02.2014. - 09:18h Autor: haber.ba
Foto: Thinkstock

Dr Barnes je pre 50 godina otkrio da je temperatura tela odličan pokazatelj rada štitne žlezde, pogotovo temperatura koja se meri ujutro, odmah nakon buđenja.

 

Uveče pripremite toplomer tako što ćete ga otresti, da temperatura koju pokazuje bude ispod 35 stepeni.  Ujutro, čim se probudite stavite toplomer ispod pazuha, pripazite da između toplomera i kože nema odeće. Toplomer treba da držite 10 minuta, koje možete iskoristiti da još malo odremate. Nakon 10 minuta, odmah očitajte rezultat i zapišite ga.

 

To je jutarnja bazalna temperatura i normalno se kreće od 36,5 i 36,8 stepeni.

 

Rezultati testa:

 

Ako je vaša temeratura između 36,5 i 36,8, vaša štitna žlezda radi normalno.

 

Ako je vaša temperatura niža od 36,5 stepeni onda se radi o smanjenoj funkciji štitne žlezde.

 

Simptomi  smanjenje funkcije ili hipotireoidizma su gubitak energije, umor, gubitak kose, suva koža, glavobolja, hronične infekcije, loša koncentracija...

 

Ako je temperatura viša od 36,8, radi se ubrzanom radu ili hipertireoidizmu. Simptomi  hipertireoidizma su nervoza, gubljenje težine, topla, vlažna koža, ubrzan rad srca.

 

Da bi test bio što tačniji potrebno je ponoviti ga najmanje 3 dana za redom. Ako utvrdite da je temperatura vašeg tela iznad opsega normalnih vrednosti, obratite se lekaru tradicionalne ili alternativne medicine koji će vam pomoći da uspostavite normalnu funkciju štitne žlezde.

 

A koje sve probleme u svakodnevnom funkcionisanju uzrokuje poremećaj rada štitne žlezde, koji inače pogađa više žene nego muškarce, pogledajte OVDE.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...