Važno je znati

Kada kamen u bubregu mora da se operiše?

Žene koje su iskusile bol koji izaziva kamen koji je iz bubrega dospeo do mokraćnih kanala navode da su ti bolovi jači od porođajnih

Medicina
Autor:
Kada kamen u bubregu mora da se operiše?
Urolog dr Vladimir Radojević, Foto: Bel Medic

Kamen veći od 8 mm teško da može da se izbaci bez operacije. Opšta bolnica Bel Medic raspolaže kompletnom aparaturom za razbijanje kamena koja postoji u svetu

U najvećem broju slučajeva, kad kamen iz bubrega dospe u mokraćne kanale, daje burne simptome. To su bolovi koji se opisuju kao najjači koje čovek može da iskusi. Žene često navode da su ti bolovi jači od porođajnih.

"Verovatnoća da čovek sam izbaci kamen, bez intervencije, je oko 80 odsto za kamenje manje od 4 mm. Mi dajemo i terapiju koja pomaže izbacivanju kamena, a to su alfa blokeri, fitoterapija i analgetici, što povećava verovatnoću spontane eliminacije kamena. Za kamen veći od 6 mm, ta verovatnoća pada na manje od 50 odsto, a za veličinu veću od 8 mm verovatnoća je zanemarljiva. Ako se kamen zaglavi u mokraćnom kanalu, protok mokraće je onemogućen i dolazi do zastoja u radu bubrega. Ukoliko zastoj traje duže od dve nedelje, nastaju trajna oštećenja na funkcionalnom tkivu bubrega", kaže urolog dr Vladimir Radojević.

Rez dugačak 1 centimetar

Opšta bolnica Bel Medic raspolaže kompletnom aparaturom za razbijanje kamena koja postoji u svetu. To su aparati za minimalno invazivne, endoskopske procedure kod kojih ne dolazi do oštećenja tkiva, jer se do kamena stiže kroz prirodne kanale, a i kamen se takođe razbija u kanalima. Veći delovi razbijenog kamena se izvlače , a sitne pacijent sam eliminiše. Cilj ovih procedura je razbiti kamen na delove prečnika ispod 2 mm koje pacijent sam može bezbolno da izbaci.

foto: Bel Medic

"Radimo i perkutane kao i laparoskopske metode kroz rezove od 1 cm. Raspolažemo svim vidovima enerije za razbijanje kamena: mehaničko-balistička, ultrazvučna, laserska. Klasična hirusgija se primenjuje u zanemarljivo malom broju slučajeva. Razbijemo kamen, pacijent ga izbaci i mi smo završili posao", objašnjava dr Radojević.

Šta kad se kamen stalno stvara

Čovek koji je jednom imao kamen, pokazuje skonost ka stvaranju kamenja. Ta sklonost može biti usled sklonosti ka urinarnim infekcijama ili pacijent ne uzima dovoljnu količinu tečnosti. Manjak tečnosti dovodi do stvaranja prezasićenog rastvora koji pak dovodi do stvaranja kamena i kada ne postoje genetska predispozicija ili anatomske anomalije.

"Sa druge strane, postoje pacijenti koji imaju genetsku predispoziciju ili neki enzimski poremećaj koji dovodi do nagomilavanja određenih materija u organizmu u meri u kojoj bubreg ne može da ih izbaci. Tada se radi minerološka analiza kamena i metaboličko endokrinološko ispitivanje koje ima za cilj da pronađe razlog stvaranja kamena kako bi se preduzele sve medicinske mere da do ponovnog stvaranja kamena ne dođe ili da dolazi što ređe", kaže dr Radojević.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs