blagotvorno deluju na naše telo

Poljupci su 200 puta jači opijati od morfijuma: Evo zašto treba voditi ljubav, a ne rat!

Nemci se u proseku najčešće ljube, a najređe Britanci

Medicina
Autor:
Poljupci su 200 puta jači opijati od morfijuma: Evo zašto treba voditi ljubav, a ne rat!
Foto: Shutterstock

U bajkama je jednostavan poljubac dovoljan da vrati princezu u život, da preobrazi čudovište u zgodnog čoveka, da se dešavaju neprestana čuda. Što zapravo nije daleko od istine. Bajka je laž, ali ume da nagovesti istinu: osim manifestacije osećaja, poljupci izuzetno blagotvorno deluju na naše telo. Kako? Stiže objašnjenje.

Zbogom boli i depresiji

Ljubeći se na najmanje tri minute, telo oslobađamo stresa i depresije: endorfini ili "hormoni sreće" uništavaju kortizol, otkrili su kanadski psiholozi. Poznati profesor Valter Tuman čak je praksu ljubljenja uvrstio u svoj tečaj nazvan antistres. Strastveni poljubac je takođe vrlo učinkovit kao lek protiv bolova migrene i zubobolje: poljupci su 200 puta jači od morfijuma.

Poljubac za sreću

Prema anketama, muškarci koji poljube supruge pre odlaska na posao imaju veće prihode od onih koji to ne rade. Britanski naučnici otkrili su da će oni koji ne štede na poljupcima biti optimistični, uvek sigurni u svoje sposobnosti i verovatnije je da će uspeti u svom privatnom životu i karijeri. A Istraživanja pokazuju da se Britanci najmanje ljube u proseku, a najčešće Nemci.

Evo još jedne zanimljivosti vezano za poljupce

Poljupcem i pucanjem iz pištolja, naše telo proizvodi iste hormone. Priliv adrenalina povećava mentalnu i fizičku aktivnost. Zatom vodite ljubav, a ne rat!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs