One namirnice koje spadaju u superhranu su one koje prevazilaze mogućnosti drugih namirnica.
Tri supermoćna proizvoda su uspela da dokažu svoju lekovitost i hranljivost, a oni su: kurkuma, đumbir i šargarepa.
Jedan od najvažnijih zajedničkih svojstava ovih namirnica je što su antioksidansi koji se bore protiv bolesti.
Ljudi koji jedu đumbir, kurkumu i šargarepu zajedno, ne samo da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka i dijabetesa već i potpuno uklanjaju viroze i bolne upale.
Njihovo blagotvorno svojstvo se pogotovo pojačava kada se koriste u tandemu, na primer: čaj sa kurkumom i đumbirom:
Kašiku kurkume skuvajte u 200 ml vode te joj dodajte malo rendanog đumbira.
Šta sve mogu đumbir, šargarepa i kurkuma?
Kurkuma sadrži oko 150 različitih terapeutskih prednosti, uključujući jačanje imuniteta, zaštita srca i ublažavanje efekta autoimunih bolesti.
Kurkuma se najbolje razgrađuje u telu ako se pomeša sa kašičicom masti ili kokosovim uljem u šolji čaja.
Đumbir je neverovatno aromatičan, te samo nekoliko parčića korena đumbira mogu da naprave zdrav čaj.
Đumbir može da spreči: mučninu, upale raznih vrsta, poboljša pamćenje, spreči dijabetes.
Šargarepa je najdostupnije povrće kod nas. Odlična je grickalica i preporučuje se svima. Odličan je antioksidans a jedna studija je potvrdila što više jedete šargarepe duže ćete živeti.