Progresivna bolest kičmenog stuba

Skolioza kod odraslih i da li ju je moguće izlečiti: Sve što treba da znate o najčešćem deformitetu kičme!

Ne, skoliozu ne dobijaju samo deca - od nje lako obole i odrasli

Medicina
Autor:
Skolioza kod odraslih i da li ju je moguće izlečiti: Sve što treba da znate o najčešćem deformitetu kičme!
Foto: Shutterstock

Skolioza je progresivna bolest kičme koja, ukoliko se ignoriše, može da dovede do ozbiljnog krivljenja kičmenog stuba, toliko da je na kraju potrebna hirurška intervencija.

Glavni uzroci su nesrazmerni mišići, odnosno skraćeni i slabi mišići sa jedne strane kičme, kao i celukupna slabost leđnih vertebralnih mišića koji drže kičmu. Da bi se skolioza izlečila, neophodno je vratiti tonus mišića sa obe strane, što zapravo ispravlja kičmu, tako da budu izjednačeni.

O načinima prevencije, mogućnosti dijagnoze, lečenju i životu sa skoliozom govori viši fizioterapeut Željko Čop za portal Ordinacija.hr.

Dali postoje određene preventivne mere kojima možemo da sprečimo pojavu skolioze?

Preventivne mere za skoliozu su relativno slične kao i za sve deformitete ili bolna stanja kičme, a to je prvenstveno redovna fizička aktivnost, pravilno držanje, korišćenje zaštitnih položaja u radu i svakodnevnom životu (na primer, jednaka raspodela tereta u obe ruke prilikom nošenja namirnica iz prodavnice). Jedna od preventivnih mera je i bavljenje rekreacijom celog života, od ranog detinjstva. Veoma su važni i redovni lekarski pregledi.

Kako se skolioza dijagnostikuje?

Skolioza se dijagnostikuje jednostavnim kliničkim pregledom fizioterapeuta ili lekara, pomoću testa pretklona. Pacijent stoji, a fizioterapeut ili lekar gledaju telo pacijenta i uočavaju da li postoji asimetrija. Ukoliko je asimetrija prisutna u stojećem stavu i u pretklonu, to je strukturalna skolioza, ali ukoliko se asimetrija u pretklonu gubi, to nazivamo nestrukturalnom (funkcionalnom, "labavom") skoliozom. Klinički pregled može se potvrditi rentgenom, i pomoću rendgenskog snimka može se izmeriti tačan stepen zakrivljenosti kičme merenjem Kobovog ugla (ugao deformiteta kičme).

Ovako se žensko srce menja nakon pedesete!

foto: Shutterstock

Možemo li sami da primetimo skoliozu i na koji način?

Skoliozu je moguće primetiti posmatranjem tiela u ogledalu ili pregledom člana porodice. Ako uporedimo položaj leve i desne strane tela i uočimo asimetrije (na primer, u visini ramena) možemo da posumnjamo na skoliozu, ali se svakako posle toga treba javiti lekaru. Vrlo često i ako je sami primetimo, neće se preduzeti ništa dok se ne jave prvi problemi, a to su bol ili fizička očiglednost problema. Pacijenti vrlo često imaju puno izgovora da ne potraže pomoć i odlažu odlazak kod stručnog lica koje im može pomoći i dati savet kome da se obrate za njihove probleme.

Koliko je ozbiljno lečenje skolioze i u kojim slučajevima je potreban operativni zahvat?

Lečenje skolioze zavisi od stupnja zakrivljenosti kičme, odnosno od Kobovog ugla. Lečenje bi bilo potrebno započeti u što ranijem stadijumu, ono zahteva puno angažmana samog pacijenta, a zavisi i od starosnog doba. Ukoliko je Kobov ugao do 30 stepeni, preporučuje se svakodnevno intenzivno vežbanje ciljanih medicinskih vežbi kako bi skoliozu ispravili ili barem zaustavili njenu progresiju. Danas ima i novih fizioterapeutskih metoda i kombinacija drugih metoda koje sprovode fizioterapeuti radi zaustavljanja ili korekcije skolioze.

Kod skolioza sa stupnjem zakrivljenosti od 30 do 50 stepeni, uz vežbe je potrebno nositi i mider ili steznik, ali pacijente koji imaju ovaj raspon Kobovog ugla, vode lekari specijalisti. Skolioze iznad 50 stepeni su indikacija za operativno lečenje, po proceni lekara specijaliste.

Čučnjevi su majka svih vežbi: Leče srce, zatežu noge, sprečavaju starenje! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs