Obratite pažnju

DR ADAMOVIĆ, DERMATOVENEROLOG: Evo šta da radite kako bi vam se kosa što pre oporavila nakon preležane korone!

Oni koji su preležali koronu, žale se da im kosa opada u pramenovima, ali doktor Adamović savetuje sledeće

Nega
21:44h Autor:
DR ADAMOVIĆ, DERMATOVENEROLOG: Evo šta da radite kako bi vam se kosa što pre oporavila nakon preležane korone!
Foto: Shutterstock

Pojačan gubitak kose primetili su brojni pacijenti posle preležane infekcije virusom korona. Ako ste i vi među njima, ne treba da vas hvata panika: svako sistemski narušeno zdravlje dovodi do ovog problema zbog fiziološkog stresa koje doživi telo kada se hvata ukoštac sa uzročnikom bolesti, ali, kao i kod svakog problema, postoji rešenje.

Kod nekog je ovaj proces manje izražen, pojedinci ga i ne primećuju, a kod nekog više - žale se da su izgubili čitave pramenove. Na sreću, oko pola godine od infekcije situacija počinje da se stabilizuje, nova kosa počinje da raste, poruka je dr Aleksandra Adamovića, dermatovenerologa.

"Istraživanja ukazuju da je opadanje kose najviše primetno tri meseca nakon preležane infekcije kovid 19, a pacijenti kažu da ostaju bez 200 do 300 dlaka dnevno, za razliku od uobičajenog gubljenja od oko 100 vlasi."

Preraspodela posla u organizmu, koji je fokusiran na borbu sa virusom, razlog je što se to događa.

"Jednostavno rečeno, štedi se na nebitnim strukturama, u koje spada i dlaka. Vlasi su, kroz krv, uskraćene za ishranu hranljivim materijama. To prekida ciklus rasta dlake, koja iz faze mirovanja prelazi u fazu opadanja."

Pripadnice lepšeg pola htele bi što pre da povrate bujnost, sjaj i mekoću kosi, nešto odmah da učine da im ukras na glavi postane gušći i jači.

"Raznovrsna i zdrava ishrana je najbolji način da se podstakne oporavak dlake, pa nema potrebe za posebnim tretmanima. Treba koristiti i vitaminske suplemente i losione za stimulaciju rasta kose, njih će u svakom konkretnom slučaju preporučiti dermatolog."

Uz zdravu ishranu, potrebno je i prekontrolisati krv u laboratoriji - nedostatak gvožđa i vitamina D mogu da uzrokuju i produže ovo stanje.

Rešenje se, naravno, traži i ako ovo stanje pređe u hronično.

"Događa se da folikul dlake bude trajno promenjen, pa ispadanje kose postaje hronično. Zašto je tako, odrediće pravilna dijagnostika i tada se pristupa pravilnom lečenju. Međutim, kod većine koji su preležali infekciju uzrokovanu virusom korona, a pre toga nisu imali problema sa opadanjem kose, kosa se obnovi."

I neki lekovi mogu da utiču na pojavu opadanja kose.

"To je tačno, ali odgovorno tvrdim da oni koji se koriste za lečenje korone ne utiču na pojavu ovog problema."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs