saznajte kako se koristi

Ima efekat pilinga, odmašćuje kožu, eleminiše perut: Da li treba da negujemo kosu sirćetom? DA!

Naše bake nisu ispirale kosu sirćetom bez veze: u njihovo vreme, kosa se prala sapunom (i to često onim koji je pravljen kod kuće) zbog kog je kosa bila umršena, porozna i bez sjaja.

Hair & Makeup
Autor:
Foto: Shutterstock

Sirće je bilo jedini proizvod kojim se mogao postići suprotan efekat, odnosno zdravija sjajnija kosa. Ipak, ne savetujemo vam da sad odete u špajz i zgrabite prvo sirće sa police. Zašto? Zato što danas postoje mnogo bolje opcije, a to je "sirće" pravljeno posebno za upotrebu na kosi (da je ovo samo zbog mirisa, pa bi bilo dovoljno).

 

Zato, bez brige, preparati se zaista razlikuju od sirćeta koje ide u salatu. Radi se o složenim kombinacijama koje sadrže više od jedne vrste sirćeta ali i kondicionere, vitamine i aminokiseline. Titulu “sirće” nose što zbog toga što ga sadrže, a što zbog marketinga.

UČINAK SIRĆETA NA KOSU

 

Sirće (u bilo kom obliku) vraća normalnu pH vrednost kosi (4,5 do 5,5 na skali od 14). Suština jeste u tome da proizvodi za njeno pranje poput šampona i sapuna (sada postoje odlične opcije, za razliku od bakinih) alkalizuju kosu, što na duge staze znači oštećenja, lomljenje vlasi i boju bez sjaja, teško raščešljavanje.

 

Novi proizvodi koji sadrže sirće su ili šamponi kojima je dodato upravo zbog pH vrednosti ili vinegar rinses za ispiranje kose koji takođe imaju efekat vraćanja pH u ravnotežu ali i zamenjuju balzame, maske, ulja i serume i uglavnom se ne ispiraju. Za mnoge, ovo predstavlja pojednostavljeno i efikasno rešenje.

 

Pored toga, upotrebom preparata sa sirćetom, produžujete vreme između pranja zato što se kosa manje masti. Jedina stvar sa kojom oni zaista ne mogu da pomognu jesu zaštita od toplote (feniranje/pegla/figaro) ili UV zračenja.

 

UČINAK SIRĆETA NA KOŽU GLAVE

 

Sirće ima efekat pilinga pošto uklanja izumrli sloj kože i regeneriše kožu, odmašćuje kožu, a pri tome i smanjuje ili eliminiše perut.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...