Saveti stručnjaka

Oprezno: Odaberite pravu dijetu, u moru poznatih režima ishrane

Pre nego što krenete u promenu svoje ishrane, obratite pažnju koja od dijeta poznatih širom sveta pogodno deluje na rad srca, brzo skida kilograme ali ih i vraća ili menja kvalitet života
Fitnes & Nutricija
22:06h Autor:
Oprezno: Odaberite pravu dijetu, u moru poznatih režima ishrane
Foto: Shutterstock

U širokoj lepezi dijeta kojima nas poslednjih godina obasipaju, teško je pronaći onu najbolju. Upravo zato, američki nutricionisti pozabavili su se najpoznatijim dijetama i njihovim prednostima i nedostacima. Koju god da odabetere, porazgovarajte i sa lekarom, koštaće vas pola sata a razultati mogu biti mnogo bolji.

Dijeta daš

Ova jednostavna dijeta kreirana je da pomogne osobama s visokim krvnim pritiskom. Podeljena je u dve faze, a ključ je u odabiru posnih proteina i zdravih masnoća koje će pomoći da satima osetite sitost i tako kontrolišete apetit.

Dijeta T.L.C.

Reč je o dijeti koja se temelji na namirnicama koje smanjuju rizik od srčanih bolesti i snižavaju holesterol. Obiluje namirnicama bogatim vlaknima i složenim ugljenim hidratima, a ograničen je unos natrijuma, odnosno soli. Preporučuje se onima koji već pate od srčanih bolesti, ali i onima koji žele da spreče njihov nastanak.

Dijeta klinike Majo

Dijeta klinike Majo (Mayo) ima prvenstveno za cilj gubljenje kilograma, ali i poboljšava zdravlje. Reč je o dijeti kojom se menjaju nezdrave životne navike i kreiraju nove bolje i zdravije. Mediteranska dijeta već je dugo u fokusu stručnjaka. Otkriveno je da takva ishrana doprinosi dugovečnosti, štiti zdravlje srca, a sprečava i nastanak nekih karcinoma. Obiluje zdravim namirnicama poput voća, povrća, ribe, orašastih plodova, žitarica i i maslinovog ulja.

Dijeta Vejt vočers (Weight Watchers)

To je vrlo pametna i delotvorna dijeta koja podrazumeva višenamenski pristup. Nutritivno je vredna i sigurna, a najveća joj je prednost to što pruža grupnu podršku.

Fleksitarian

Ovadijeta pokušava da smanji unos životinjskih proteina, a poveća unos voća i povrća. To je dijeta kojom se usvajaju nove i zdravije životne navike, a glavna odlika joj je menjanje životinjskih proteina biljnima.

Dijeta Dženi Krejg (Jenny Craig)

Zdrava i sigurna, ova dijeta je laka za pridržavanje, a onima koji je upražnjavaju nudi i emotivnu podršku. Ipak, stručnjaci upozoravaju da ova dijeta nije za svakoga, i da bi se trebalo posavetovati s lekarima pre nego što krenete da je upražnjavate.

Orniš

Uz dijetu Orniš se jede više, ali se gube kilogrami. Zašto? Zato što ta dijeta nije fokusirana na brojanje kalorija, nego na kvalitet namirnica. Samim tim ulazi u kategoriju zdravijih dijeta, a posebno se preporučuje srčanim bolesnicima.

Vegetarijanska dijeta

Reč je o zdravoj dijeti, ali gubitak kilograma se ne vidi brzo. Više je reč o promeni navika u ishrani. Ali, to nije dijeta za svakoga jer postoje neki sastojci poput gvožđa koji nisu dovoljno zastupljeni, pa bi trebalo da se posavetujete s lekarom.

Dijeta za ravan stomak

Stručnjaci kažu da je ovo sigurna dijeta jer obuhvata zdrave namirnice, a posebno se fokusira na one koje su dobre za probavu.

Endžin 2

Ova dijeta se pokazala dobrom za prevenciju srčanih problema, ali i onih koji se javljaju kod dijabetičara. Iak, stručnjaci upozoravaju da je u nekim svojim delovima previše restriktivna.

Saut Bič (South Beach)

U svetu je slave je kao dijetu uz koju se najbrže gube kilogrami, ali stručnjaci napominju kako se takvi kilogrami onda brzo i vraćaju pa s tom dijetom treba oprezno.

Eko-Atkins

Za nju kažu da je to zdravija verzija Atkinsonove dijete, ali je i puno komplikovanija jer zahteva jako velik angažman. Pomalo je i restriktivna pa bi i s njom trebalo biti oprezan.

Zona

Slavili su je i hvalili jer je laka za praktikovanje, a i pozitivno deluje na zdravlje. Ipak, novija otkrića pokazuju da to i nije baš tako pa i nju treba uzeti s oprezom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs