Neverovatno

7 NAČINA KAKO SVE MOŽETE DA KORISTITE KROMPIR ZA KOJE NISTE ZNALI: Odlično skida rđu, a tek da vidite kako fleke nestaju

Koliko god čudno zvučalo, krompir je odličan za vašu kožu. Antioksidansi, vitamin C i skrob iz krompira hidriraju i hrane kožu. Evo koje još koristi možete imati od krompira i kako

Fitnes & Nutricija
17:11h Autor:
7 NAČINA KAKO SVE MOŽETE DA KORISTITE KROMPIR ZA KOJE NISTE ZNALI: Odlično skida rđu, a tek da vidite kako fleke nestaju
Foto: Profimedia

Svi znamo da se krompir može pripremiti na mnogo ukusnih načina za jelo, ali da li ste znali da ovo povrće može da vam bude odličan saveznik u poslovima po kući, čišćenju nakita ili igri? Evo kako sve možete da ga koristite i to vrlo efikasno!

Lako se rešite rđe

Ovo nam se svima desilo. Metal rđa i to je normalno, ali pitanje je kako da je uklonite sa slavine ili sa tiganja. Iznenađujuće, krompir može da vam pomogne: - Najpre, isecite ga na pola. - Uzmite malo sode bikarbone , kuhinjske soli ili deterdženta za posuđe. - Umočite isečenu stranu krompira u supstancu koju ste izabrali i trljate rđu dok je ne očistite. Ako je vaš krompir izgubio magična svojstva, isecite mali komad, pa ponovite proces. - Isperite vodom i ostavite da se osuši. Gotovo!

Pozdravite se sa flekama

Krompir može da ukloni fleke na različitim materijalima: - Operite nekoliko krompira i narendajte ih u činiju sa 0.5 litara vode. - Onda uklonite krompir i dodajte istu količinu vode. Sačekajte 10-15 minuta. - Korisitite sunđer kako biste očistili fleke sa krompirovom vodom, istrljajte, pa isperite hladnom vodom. Ako ste uflekali ruke bobičastim voćem, cveklom i drugom hranom, isecite sirov krompir na pola i istrljajte ruke. Savršeno čisto!

foto: Shutterstock

Za čiste i sjajne kožne cipele

Kožna obuća izgleda odlično. Udobna je i dugo traje, ali i ona izbledi ili se izgrebe tokom vremena. Običan krompir može to da popravi. Ako vaše cipele izgledaju iznošeno i prljavo, uradite sledeće: - Isecite sirov krompir na pola. - Istrljajte celu površinu cipela. - Ostavite 5 minuta. U ovoj fazi, cipele će izgledati matirano. Ne brinite, to je u redu. - Obrišite cipele suvom, mekom krpom dok ponovo ne zasijaju.

Spasite potamnelu srebrninu

Svi znaju da srebrnina ima sklonost da vremenom potamni. To je prirodan proces, ali šta ako želite da vam kašike ponovo budu sjajne? Evo šta vam je potrebno: - Isecite i skuvajte nekoliko krompira. Kada su kuvani, izvadite ih - potrebna vam je samo voda. - Stavite srebrninu u vodu i ostavite je sat vremena. - Izvadite je i temeljno očistite mekom četkicom. - Isperite escajg čistom vodom i ostavite da se osuši ili obrišite papirnim ubrusom.

foto: Thinkstock

Recite ne zamagljenim naočarima

Ako nosite naočare, znate koliko je iritantno kada pokušavate da pijete toplu kafu ili čaj ili uđete u toplu prostoriju zimi, a da ne oslepite na nekoliko minuta. Ne brinite, spas je u krompiru. Isecite krompir na pola, istrljajte naočare i osušite ih mekom, suvom krpom.

foto: Profimedia

Za čiste prozore

Zaboravite na hemikalije! Istrljajte prozore polovinom krompira i brišite ih suvom krpom dok ne zasijaju.

Zabavite se sa "napravi sam" pečatima

Sećate se kako smo svi voleli da se igramo s pečatima u detinjstvu? Sad ih možete napraviti sami za vaše dete uz pomoć noža, krompira i boje. Možete ih koristiti za pravljenje šara na odeći, jastučnica i tako dalje - samo upotrebite maštu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs