Ljudi su od davnih vremena zovu koristili za lečenje raznih tegoba - upala, gripa, probavnih problema, kod problema s kožom, zadržavanja vode u telu (odličan je diuretik), za jačanje imuniteta, čišćenje tela od toksina...
Zova je bogata flavonoidima, antioksidansima za koje je poznato da štite naše ćelije od propadanja, a time i od raznih oboljenja.
Zovu berite tokom suvog i lepog vremena, a pre upotrebe odvojite manje grančice s cvetovima - tako će vam zauzimati manje mesta u posudi za pripremu ili manje prostora za sušenje, a ionako su bitni samo cvetovi.
Ubija želju za slatkišima, alkoholom i cigaretama: Biljka koju sami možete da uzgajate kod kuće!
Med od zove
Teglu napunite cvetovima zove, pa ih zalijte domaćim medom. Malo promešajte, zatvorite teglu i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi tri do sedam dana.
Potom procedite med (ne kroz gazu već kroz cediljku). Ono što ćete dobiti je med s vrlo intenzivnim ukusom zove koji možete da dodajete u čaj, da napravite sok s limunom od toga...
Med od zove može da vam stoji dugo, dok ga ne potrošite.
Napomena: Ono što vam ostane u cediljki stavite u pola litra vode (ili više, u zavisnosti od količine), tako da se zaostali med na cvetovima otopi, pa ponovo procedite. Dobićete osvežavajuć napitak u koji možete da dodate samo malo soka od limuna.
Nećete smršati dok ne izbacite otrove iz jetre: Sok za potpuni detoks tela! (RECEPT, VIDEO)