Najbolje iz prirode

Zašto je kozje mleko toliko zdravo: Malo kalorija, mnogo lekovitih svojstava!

Ne samo da je lakše za varenje od kravljeg mleka, već kozje mleko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osetljive na laktozu
Fitnes & Nutricija
21:40h Autor:
Zašto je kozje mleko toliko zdravo: Malo kalorija, mnogo lekovitih svojstava!
Foto: Shutterstock

Kozje mleko spada u najzdravije namirnice, pogotovo kada govorimo o mlečnim proizvodima. Da li ste znali da je njegova hemijska struktura neverovatno slična majčinom mleku?

Od pamtiveka širom planete kozje mleko se upotrebljava ne samo za ishranu već i kao pomoćno sredstvo za lečenje mnogih bolesti. U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih esencijalnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti.

Ne samo da je lakše za varenje od kravljeg mleka, već kozje mleko sadrži manje laktoze, pa ga lakše mogu podnositi osobe osetljive na laktozu. Zatim, kozje mleko u odnosu na kravlje u svom sastavu sadrži veći nivo vitamina (pogotovo vitamina B6), minerala (pogotovo kalcijuma), a niži nivo kalorija.

Pošto je blizu savršene hrane i lako varljivo ono je pogodno za ishranu beba neposredno nakon prestanka dojenja. Osim toga, kozje mleko je odlična namirnica za bebe i decu jer ne sadrži određenu vrstu proteina koji često izaziva alergijsku reakciju kod dece.

Melem za bubrege i mokraćne kanale: Med od bundeve, najjači prirodni lek! (RECEPT)

Kroz istoriju čovečanstva kozje mleko se preporučuje za jačanje imuniteta, lečenje i jačanje pluća, protiv tuberkuloze. Kozje mleko može biti i dobar saveznik u borbi protiv stresa. Ono u sebi sadrzi vitamine B1, B2, B6 i B12 pa stoga jača i nervni sistem.

Narodna medicina kozje mleko preporučuje i osobama sa osetljivim želucem. Fine čestice koje se u njemu nalaze uglavnom neće škoditi ni osobama koje imaju problema sa jetrom.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mleko je bogato silicijumom, mineralom koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.

I kozji sir je, takođe, moćno prirodno sredstvo za jačanje organizma i zaštitinik od mnogih bolesti. Zbog svega ovoga, lekovita svojstva kozjeg mleka lako mogu, a i treba, da privuku i one osobe koje baš i ne vole njegov miris i ukus.

Lek iz Biblije star 3.500 godina: Moćni čaj obnavlja imunitet! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs