Pamet u glavu

Jedete ih leti, a mogu da vas otruju: 5 namirnica opasnih po život!

Stručnjaci za sigurnost i kvalitet hrane otkrivaju šta oni izbegavaju da jedu i zbog čega
Fitnes & Nutricija
03:54h Autor:
Jedete ih leti, a mogu da vas otruju: 5 namirnica opasnih po život!
Foto: Shutterstock

Dolaskom leta i sve veće opasnosti da putem namirnica u organizam unesemo bakterije koje nam mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, a stručnjaci za sigurnost i kvalitet hrane otkrivaju šta oni izbegavaju da jedu i zbog čega.

Evo o kojim namirnicama je reč:

Limenku piva obložite mlevenim mesom i stavite na roštilj: Ostaviće vas bez teksta! (VIDEO)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

1. Sirovo ili slabo pečeno meso

Sirovo ili meso pečeno na niskim temperaturama prava je podloga za razvijanje E. Coli i Salmonelle. Konzumirajući takvo meso, bakterije prolaze kroz probavni sistem i mogu da se razmnože u organizmu i da uzrokuju mnoge zdravstvene probleme. Meso pecite na visokim temperaturama.

2. Sirova jaja

Sirova jaja ili jela u kojima su ona jedan od sastojaka u širokom luku izbegava stručnjak za sigurnost hrane Džejms Rašing. Posebna je opasnost jesti ih u toplijim, tropskim krajevima, ali ako se i ne čuvaju prikladno može doći do razvoja mikroorganizama koji mogu uzrokovati zarazu i zdravstvene probleme.

Kraljica slasti: 4 načina da jedete lubenicu!

3. Dinja

Naučnici su otkrili da ne možete dovoljno dobro očistiti dinju da bude na zadovoljavajućem nivou. "Susreo sam se sa nekoliko osoba čija su oboljenja bila povezana upravo sa konzumacijom dinje", tvrdi Darin Detviler, stariji koordinator za prevenciju bolesti uzrokovanih hranom na Univerzitetu u Bostonu.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

4. Školjke

Školjke se jedu sirove, a žive školjke filtriraju vodu i nečistoće i postoji rizik od oboljevanja uzrokovanog bakterijama ili virusima koji mogu ostati "zarobljeni" u mesu školjke.

5. Sveže mleko

Sveže mleko predstavlja opasnost zbog mogućnosti oboljevanja uzrokovanih bakterijskim infekcijama. Sveže mleko nije prošlo kroz proces pasterizacije.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs