Dolaskom leta i sve veće opasnosti da putem namirnica u organizam unesemo bakterije koje nam mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, a stručnjaci za sigurnost i kvalitet hrane otkrivaju šta oni izbegavaju da jedu i zbog čega.
Evo o kojim namirnicama je reč:
Limenku piva obložite mlevenim mesom i stavite na roštilj: Ostaviće vas bez teksta! (VIDEO)
1. Sirovo ili slabo pečeno meso
Sirovo ili meso pečeno na niskim temperaturama prava je podloga za razvijanje E. Coli i Salmonelle. Konzumirajući takvo meso, bakterije prolaze kroz probavni sistem i mogu da se razmnože u organizmu i da uzrokuju mnoge zdravstvene probleme. Meso pecite na visokim temperaturama.
2. Sirova jaja
Sirova jaja ili jela u kojima su ona jedan od sastojaka u širokom luku izbegava stručnjak za sigurnost hrane Džejms Rašing. Posebna je opasnost jesti ih u toplijim, tropskim krajevima, ali ako se i ne čuvaju prikladno može doći do razvoja mikroorganizama koji mogu uzrokovati zarazu i zdravstvene probleme.
Kraljica slasti: 4 načina da jedete lubenicu!
3. Dinja
Naučnici su otkrili da ne možete dovoljno dobro očistiti dinju da bude na zadovoljavajućem nivou. "Susreo sam se sa nekoliko osoba čija su oboljenja bila povezana upravo sa konzumacijom dinje", tvrdi Darin Detviler, stariji koordinator za prevenciju bolesti uzrokovanih hranom na Univerzitetu u Bostonu.
4. Školjke
Školjke se jedu sirove, a žive školjke filtriraju vodu i nečistoće i postoji rizik od oboljevanja uzrokovanog bakterijama ili virusima koji mogu ostati "zarobljeni" u mesu školjke.
5. Sveže mleko
Sveže mleko predstavlja opasnost zbog mogućnosti oboljevanja uzrokovanih bakterijskim infekcijama. Sveže mleko nije prošlo kroz proces pasterizacije.