Zašto dolazi do povećanog gojenja tokom posta? Ovo je razlog zbog kog većina dobije na kilaži

Nutricionistkinja Ivana daje odgovor na pitanje zašto se neki ljudi najviše ugoje tokom posta.

Fitnes & Nutricija
Zašto dolazi do povećanog gojenja tokom posta? Ovo je razlog zbog kog većina dobije na kilaži
Foto: Shutterstock

Neke posne namirnice mogu čak dovesti do povećanja telesne težine, a druge izazvati probleme poput nadimanja i gasova.

Veliki post traje do Božića, 7. januara 2024. godine, pa je važno obratiti pažnju na vrstu hrane koju konzumirate kako biste izbegli ove neprijatnosti.

"Neadekvatnom posnom ishranom vrlo često ljudi sebe dovode do toga da do kraja posta imaju i po par kilograma viška. Pored toga, može doći i do avitaminoze i gubitka minerala. Posna ishrana treba da bude raznovrsna, sa dosta svežeg voća i povrća, leguminoza, žitarica, odabranih izvora proteina", rekla je nutricionistkinja Ivane Šarčević, prenosi K1"

Post, Riba, Hrana
foto: Shutterstock

Ona je dala i odgovor na pitanje zašto se gojimo tokom posta:

"Ukoliko nemate dobro osmišljen plan kako ćete se hranite za vreme posta, vrlo je moguće da ćete na kraju preterati sa unosom ugljenih hidrata. Najčešće je to odgovor na pitanje zašto se gojimo za vreme posta", rekla je ona.

Za one koji poste na ulju i ribi, izbor hrane je širi, dok je za post na vodi veći izazov. U tom slučaju, potrebno je dobro organizovati plan ishrane i obezbediti raznovrsne namirnice poput mahunarki, žitarica, voća, povrća i izvora proteina. U nedostatku ideja, ljudi često posežu za brzim rešenjima, što može dovesti do prekomernog unosa ugljenih hidrata kroz testenine, hleb, pite, masne namaze, zapržene čorbe sa skrobnim povrćem, a zatim i suvo ili kandirano voće, kolače i torte sa keksom i posnim šlagom.

Kada je unos proteina u pitanju tu su vodeće sledeće namirnice:

  • kinoa
  • tofu sir
  • leblebije
  • sočivo
  • sejtan
  • soja

Najbolja kombinacija obroka je ako sadrži: proteine, ugljene hidrate, vlakna i dobar izbor masti.

U nastavku saznajte za trik kako da vam paradajz čorba ne bude kisela:

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs