Gube se i po 3 kilograma za samo jedan dan: Važno je da pratite kad Mesec ulazi u novu fazu, a evo i zbog čega

Za mesečevu dijetu žene kažu da je najefektnija je mogu da se izgube do 3 kilograma dnevno, a čisti organizam i vrši detoksikaciju

Fitnes & Nutricija
17:39h Autor:
Gube se i po 3 kilograma za samo jedan dan: Važno je da pratite kad Mesec ulazi u novu fazu, a evo i zbog čega
Foto: Shutterstock

Mesečeva dijeta se sastoji se od posta u trajanju od 24 sata u periodu kada je mlad mesec.

Dakle, onoga trenutka kada počinje mlad Mesec (Mesec prelazi u novu fazu) – počinje i vaša dijeta. Kada se to tačno dešava pogledajte u tabeli.

Mesečeva mena
foto: Screenshot

Tokom ove dijete dozvoljeno je samo konzumiranje tečnosti i to najbolje obične vode ili blagog biljnog čaja, naravno bez šećera. Ukoliko vam je teško da pijete samo vodu i čaj – možete dodati i svež sok od voća ili/i povrća. Alkohol i mleko su striktno zabranjeni kao i sva čvrsta hrana. Količina tečnosti koju treba uneti varira od osobe do osobe i kreće se između 3 i 4 litre.

Ukoliko osećate glad – popijte veliku čašu soka od povrća ili čašu ceđene pomoradže sa cimetom.

Fizčka aktivnost je poželjna, lagane vežbe i šetnje će pomoći i gubljenju kilograma i bržoj detoksifikaciji.

Mlad mesec
foto: Shutterstock

Za 24 sata trebalo bi da izgubite do 3 kg – naravno ako poštujete gore navedena pravila. Jednodnevni post je takođe odličan način da se telo detoksifikuje i poboljša imunitet.

Pošto izgubite nekoliko kilograma – nastavite da se hranite lakšom hranom i prilagodite životni stil ovoj dijeti. Ako ste „borac“ na duge staze – mesečeva dijeta je odličan način da se bez prevelikog truda za nekoliko meseci oslobodite viška kilograma.

Lunarni kalendar, Mesec
foto: Shutterstock

Mesečeve mene su posledica kretanja Meseca oko planete Zemlje. Mesec se kreće po eliptičnoj putanji oko Zemlje i potrebno mu je oko 27.5 dana da napravi jedan krug oko Zemlje.

Kada Mesec napravi jedan krug oko Zemlje, on se samo jednom obrne oko svoje ose, usled čega se sa Zemlje uvek vidi samo jedna strana Meseca.

Zašto baš mesec?

Teorija iza ovog sistema dijete kaže da kada mesec menja svoje mene, menja se takođe njegov gravitacioni efekat, ne samo na okeane i reke, već i na naše telo. Prema toj teoriji, promena mene olakšava našem telu da otpusti višak fluida koji su tu možda uskladišteni bez potrebe.

Znači bitno je početi sa dijetom tačno kada mesec ulazi u novu fazu. Unutar 24 sata, ne treba konzumirati alkohol ili mleko. Poželjno je popiti oko 2-3 litara tečnosti ravnomerno raspoređeno na period od 24 sata.

Žena, Devojka, Mršavljenje, Dijeta
foto: Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy / Profimedia

To je u osnovi ista dijeta kao jednodnevne šeme pročišćenja ili posta ali sa dodatkom mesečevog uticaja. Nema dokaza da je post baš na dan promene mesečevih mena efikasniji od onog bilo kog drugog dana. Čak i kada bi postojalo nešto u tome da je efekat gravitacije na fluide tela tako veliki, opet ostaje problematično kakve to veze ima sa promenama u fazama meseca, ako se ima u vidu da su okeani pod uticajem meseca (plima i oseka) na dnevnoj osnovi a ne samo 4 puta mesečno.

Bilo koja vrsta posta dovodi do gubitka težine, najviše zbog toga što se unosi manje kalorija. Ali gubitak težine u ovom slučaju sasstoji se većim delom od vode a manje od masnih naslaga. Ako se posti dugo vreme, može da se desi da se pre izgubi mišićna masa nego masne naslage, tako da to nije baš najbolja ideja kao dugoročno rešenje za problem gojaznosti.

Čovek možete da oslabi tako što neće jesti čvrstu hranu četiri dana mesečno, ali manje je verovatno da će ovaj gubitak da se održi kada počnete da jedete normalno.

Mlad mesec
foto: Shutterstock

Nije preporučljivo primenjivati ovu dijetu ako imate zdravstvene probleme koje bi mogli da se pogoršaju vašim postom. Kod žena, takođe, nije poželjno primenjivati mesečevu dijetu u trudnoći ili ako se ima namera da se zatrudni. Isto tako, kod dojilja ili za vreme menstruacije dijeta po mesečevim menama nije najbolje rešenje. Zapravo, zbog činjenice da mnoga medicinska stanja ne dozvoljavaju ovu vrstu nutritivne deprivacije, veoma je bitno konsultovati se svojim lekarom pre početka dijete.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs