Maleljubičasto-plave bobice su prava bomba zdravlja: niskokalorične, pune odličnih materija, a povrh svega ukusne!
"Kao nutricionista, volim da preporučim klijentima borovnice. Ja ih takođe redovno jedem" - kaže nutricionistkinja Lisa Jang.
Postoji mnogo načina da jedete borovnice. Možete ih sipati u jogurt, dodati u salati, zaleđene zagrejati u mikrotalasnoj i dobiti ukus džema - piše Hafington post.
Kao što ima mnogo načina da ih konzumirate, ima i dosta razloga za to, a mi vam izdvajamo sedam najboljih.
Niskokalorično voće
Ako pojedete porciju od 200 grama borovnica, unećete samo 80 kalorija.
Pune su hranljivih materija
Borovnice sadrževitamin C, magnezijum, mnoštvo vlakana - imaju čak 4 grama vlakana po porciji od 200 grama!
Čuvaju kardio-vaskularno zdravlje
Ove male bobice sadrže polifenole - kategoriju fitonutrijenata bogatih antioksidantnim i protiv-upalnim dejstvima.
Mogu da očuvaju zdravlje srcai smanje simptome drugih hroničnih bolesti. Borovnice, takođe, snižavaju visok krvni pritisak.
Studija sprovedena na gojaznim ljudima sa metaboličkim sindromom došla je do zaključka da su osobe koje su konzumirale pića od borovnice tokom 8 nedelja snizile svoj krvni pritisak u poređenju sa onima koji su pili placebo.
Regulišu nivo insulina
Istraživanja su pokazala da konzumiranjesmutija od borovnice pomaže gojaznim osobama sa dijabetesom da regulišu nivo insulina. Antocijanini, jedinjenje u borovnicama koje im daje plavu boju, sadrži antioksidativna dejstva, koja mogu poboljšati osetljivost insulina.
Gubitak memorije koji se pojavljuje sa godinama može se sprečiti konzumiranjem borovnica!
Borci protiv raka
Borovnice sadrže jak antioksidant, koji može igrati ključnu ulogu u smanjivanju rizika za dobijanje raka. Nedavna studija demonstrirala je da rast tumora dojke može biti smanjen usled konzumiranja plavih bobica, a istraživanje je sprovedeno na miševima.
Ukus
Možete ih jesti jednostavno zato što su vrlo ukusne!