obratite pažnju

NUTRICIONISTKINJA MAJA UPOZORAVA KOJA HRANA JE OPASNA PO ZDRAVLJE LETI: Što dalje od OVOGA

Stručnjaci tokom leta i vrućina apeluju da unosite laganu hranu i što više tečnosti u organizam kako ne bi došlo do dehidracije.

Fitnes & Nutricija
Autor:
NUTRICIONISTKINJA MAJA UPOZORAVA KOJA HRANA JE OPASNA PO ZDRAVLJE LETI: Što dalje od OVOGA
Ishrana tokom letnjeg perioda, Foto: Shutterstock

Svako godišnje doba sa sobom nosi svoje karakteristike i zahteva određenu ishranu zbog specifičnih potreba organizma, pa je, kako su konačno stigli vreli letnji dani, veoma važno da ishranu prilagodite aktuelnim uslovima, ističu iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Voda i laganija hrana

Povišene letnje temperature, koje rezultiraju povećanjem telesne temperature, a zatim i znojenjem, mogu dovesti do prekomernog gubitka telesnih tečnosti, odnosno dehidracije organizma. Simptomi dehidracije tela su - glavobolja, suva koža, suva usta i jezik sa gustom pljuvačkom, ubrzan rad srca, grčevi u nogama i rukama, mučnina, povraćanje...

Na dehidraciju su posebno osetljiva deca, starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom. Zbog toga je leti, pre svega, veoma važno voditi računa o pravilnoj i dovoljnoj hidrataciji organizma, naglašava Maja Jonjić - Trifković, nutricionista INZ-a.

Pored vode, povećana potreba za tečnošću leti može se nadoknaditi svakodnevnim unosom voća i povrća bogatog vodom (lubenica, jagoda, breskva, paradajz, krastavac, paprika, zelena salata i sl.) i ceđenim nezaslađenim voćnim sokovima, aromatizovanim vodama, izotoničnim pićima, posebno ako se bavite nekom jačom fizičkom aktivnošću, zatim fermentisanim mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti, ali i supama i čorbama od povrća, koji će takođe nadoknaditi elektrolite izgubljene znojenjem.

jagode
foto: Shutterstock

Naravno, voda je najbolje piće za rehidrataciju bez dodatnih kalorija. Tokom letnjih meseci pokušajte da pijete najmanje 8 do 10 čaša vode dnevno, što ćete, naravno, prilagoditi nivou fizičke aktivnosti, jer dodatna fizička aktivnost povećava potrebu za vodom koja se gubi znojenjem, kaže Jonjić-Trifković.

voda
foto: Shutterstock

U INZ-u napominju da, pored dovoljne hidratacije organizma, leti treba voditi računa i o tome da naša ishrana bude usmerena na laku, lako svarljivu hranu, bogatu vlaknima. Leti telo prirodno traži lako svarljivu hranu, bogatu vitaminima, mineralima i vodom i sa manjom količinom masti.

Obavezno u svoje letnje jelovnike uključite što više sezonskog voća i povrća, kojih u ovom delu godine ima u izobilju. Preporučuje se više laganih obroka dnevno (tri glavna obroka i dve užine) kako bi se ubrzao metabolizam i podstaklo varenje, kao i kako bi se maksimalno iskoristila unešena hrana i povećala energija i vitalnost.

Učinite svoje obroke što šarenijim, pripremite što više lakih salata od povrća kao prilog, ali i kao glavno jelo sa dodatkom celih žitarica, mahunarki, živine ili ribe.

Salata
foto: Shutterstock

Takođe, pripremajte razne voćne salate od voća svih boja, kako biste se snabdeli dovoljnom količinom antioksidanata, koji su nam posebno potrebni leti u borbi protiv slobodnih radikala, nastalih kao posledica izlaganja štetnom sunčevom zračenju, kaže nutricionista Jonjić-Trifković.

Posebna pažnja se mora usmeriti na pravilno skladištenje

Uvek, a posebno leti, treba izbegavati obilne obroke, prženu, masnu i teško svarljivu hranu, presoljenu i previše začinjenu hranu, suhomesnate proizvode i industrijski prerađenu hranu, kao i zaslađene i gazirane sokove, alkoholna pića i pića bogata kofeinom, zbog rizika od dehidracije organizma.

Masna i teško svarljiva hrana opterećuje varenje, izaziva pojačano znojenje i može dovesti do dehidracije, a na kraju i do nagomilavanja viška masnog tkiva, koje nikome nije potrebno u vrelim letnjim danima.

U INZ-u dodaju da zbog visokih temperatura leti posebno treba voditi računa o kvarljivoj hrani i njenom pravilnom skladištenju. Obratite posebnu pažnju na hranu kao što su sveže meso i riba, jaja, majonez, paštete, kolači i slično.

Majonez
foto: Shutterstock

Kada vozite ili idete na putovanje, koristite prenosive rashladne torbe za pravilno skladištenje hrane. Voće, povrće, ruke i površine na kojima se priprema hrana bi trebalo posebno dobro oprati.

Ako leto dočekate sa viškom kilograma, ne morate da brinete – leto je idealno doba godine za skidanje kilograma jer nudi bezbroj aktivnosti na otvorenom - od šetnje, trčanja, vožnje rolera, vožnje bicikla, plivanja i brojnih drugih aktivnosti, koje, uz uravnoteženu i laganu letnju ishranu omogućavaju da brže i lakše izgubite višak kilograma, ali i da poboljšate imunitet i opšte zdravstveno stanje, kažu stručnjaci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs