Pržena i pečena hrana koju svakodnevno kupujemo i jedemo sadrži opasnu hemikaliju - jedinjenje pod nazivom akrilamid, koji se povezuje s povećanim rizikom od nastanka raka. Do ovog saznanja došli su naučnici evropske Agencije za sigurnost hrane EFSA.
Ovaj kancerogeni sastojak može se pronaći u kafi, čipsu, keksu, pomfritu, raznim oblicima grickalica, ali i u određenim markama hrane za bebe.
Nakon što su dokazali štetnost akrilamida za zdravlje životinja, naučnici su saopštili da njegov unos u organizam povećava rizik od karcinoma kod ljudi svih starosnih doba. Iako se jedinjenje kao takvo ne stavlja u namirnice, ono nastaje u procesu pečenja i prženja hrane pri temperaturi od 150 stepeni, a u kojem proizvod poprima hrskavost, smeđu boju i specifičan ukus.
- Akrilamid se apsorbuje iz probavnog trakta u krv, pa dolazi do svih organa. Glicidamid je jedan od glavnih
jedinjenja koja nastaju u tom procesu, a uzrokuje mutaciju gena i nastanak tumora- kaže je dr. Dajen Benford iz EFSA-e.
Dobre vesti su da, zbog novih saznanja, EFSA namerava da reguliše zakon o zaštiti zdravlja potrošača, kao i da testira i ograniči koncentraciju akrilamida u hrani na tržištu.