obratite pažnju

DOKTOR FILGUD UPOZORAVA: OVO je loša strana autofagije, a evo koji detoks je OPASAN!

Oprezno birajte dijetu! Evo šta dr Filgud kaže o keto dijeti, autofagiji, detoksu sokovima

Fitnes & Nutricija
12:24h Autor:
DOKTOR FILGUD UPOZORAVA: OVO je loša strana autofagije, a evo koji detoks je OPASAN!
Foto: PrintscreenJutjub/ Prakticna zena

Keto dijeta, autofagija, detoks sokovima - samo su neki od režima ishrane koje moderna nauka o ishrani izučava u poslednje vreme. Od sporadičnih rezultata i ishoda studija sprovedenih na malom uzorku često nastane pravi "bum" u javnosti, pa se dobrobiti preuveličavaju ili uopštavaju, a o negativnim posledicama manje piše.

Dr Saša Plećević, poznat po nadimkom dr Filgud, upozorava na štetne strane ovih popularnih dijeta.

"Kod keto dijete se preteruje sa redukcijom ugljenih hidrata, pa telo mora da se snabdeva energijom iz masti", objasnio je gostujući u emisiji Jutro na TV Prva.

"Svakoj ćeliji su potrebni ugljeni hidrati da bi normalno funkcionisala, a tvrdim da se od ishrane svedene na masti može dobiti dijabetes."

Prema njegovim rečima, detoks sokovima može biti veoma opasan.

"Sok od isceđene četiri pomorandže samo prođe kroz želudac", kaže on.

"Tačno je da postoji detoks Brojsovim sokovima, ali se on sprovodi kod onkoloških pacijenata, na klinici u Švajcarskoj, pod strogo kontrolisanim uslovima". Rizici acidoze prisutni su kod bilo kakvog preterivanja sa ceđenim voćem. "Ni voda sa limunom nema svrhe", tvrdi dr Filgud. "Čaša mlake vode ujutru - da, ali dodavanje soka limuna u nju - ne", kategoričan je.

Posebno je istakao loš efekat autofagije.

"Čim telo oseti da se unos hrane odlaže, počinje da stvara zalihe. Kao da sebi kažete - aha, neće biti hrane sledećih 15 ili 16 sati", objasnio je.

Najbolje je da prvi obrok bude u 8 ujutru, a poslednji u 20h. U međuvremenu, poklonite pažnju temeljnom žvakanju hrane. "Baš nedovoljno žvakanje je najveći problem kod naših ljudi", kazao je.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs