Svima poznata bela rada (Bellis perennis) spada među lekovite biljke i samoniklo jestivo povrće. Jedna je od prvih biljaka koje cvetaju u proleće.

U narodnoj medicini bela rada se koristila za tretiranje različitih tegoba, a najčešće protiv bolova u zglobovima i lokalno protiv gihta, kao i za kožne osipe, rane, ali i održavanje ljepote kože.

Osim toga, čaj od bele rade tradicionalno se koristio za podizanje slabog imuniteta respiratornog sistema, kod iskašljavanja, bronhitisa, ali i povišene temperature, upalu mokraćne bešike, upale creva, ublažavanje menstrualnih grčeva, reume i artritisa. Mlado lišće bele rade popularna je salata u Nemačkoj, sadrži vitamin C i karoten.

Ukiseljeni pupoljci bele rade

Zagrejte na vatri sirće i so. Stavite pupoljke u široku sterilizovanu teglu i prelijte ih toplom mešavinom sirćeta i soli. Pokrijte i ostavite da stoji nedelju dana. Svaki dan promešajte. Ponovno prebacite u čistu teglu, prelijte mešavinom sirćeta, dobro začepite i pustite da stoji još dve nedelje u frižideru. Tada je ovaj proizvod spreman za jelo.

Sveži sok

Bela rada je idealna za prolećne tretmane čišćenja organizma od toksina. U tu svrhu je najbolje piti njen sveži sok ili je jesti. Sok treba uvek da bude sveže napravljen. Pijte dnevno jednu do tri pune kašike soka s pola količine vode. Pomešan s medom, ovaj sok je kućni lek kod oboljenja disajnih organa. Besprekoran je lek za upaljene rane, problematičnu kožu, opekotine, edeme i varikozne vene. U terapijske svrhe stavlja se na obolela mesta.

U narodnoj medicini bela rada (krasuljak ili petrovac) koristila se za tretiranje različitih tegoba, a najčešće protiv bolova u zglobovima i gihta, za kožne osipe, ali i održavanje lepote kože.