PAŽLJIVO ČITAJTE

Dr Peković: Važno je da znate sastav vode koju pijete

Kad ulazimo u topliji period godine, savetuje nam se da uzimamo više tečnosti. Kada se ne osećamo dobro, lekari savetuju isto. Kada imamo glavobolju, slabiju koncentraciju, osećamo se umorno - voda pomaže!

Fitnes & Nutricija
Autor:
Dr Peković: Važno je da znate sastav vode koju pijete
Foto: Shuterstock

Ona je izvor važnih minerala i elektrolita, čuva bubrege, probavni sistem, doprinosi očuvanju normalnog rada srca, mozga, održava zdravlje i vitalnost kože… Benefiti su mnogobrojni, a posledice nedovoljnog unošenja vode mogu biti različite, od onih manje primetnih, do ozbiljnijih koje dugoročno mogu da utiču na naše zdravlje. Ali, da li je svaka voda ista i šta treba da znamo o vodi koju konzumiramo? Kao što kvalitet vode iz česme varira od mesta do mesta, tako i kvalitet, sastav i uticaj flaširanih voda nije isti.

Dr Gordana Peković, nefrolog, u razgovoru za Kurir Stil napominje da pored svih saveta koliko je voda dobra za naš organizam, ipak treba da vodimo računa o tome kakvo je njeno poreklo, sastav, šta treba da sadrži, a šta nikako ne bi smela.

Flaširana ili iz česme?

Ovu dilemu je teško razrešiti. Znamo da u brojnim zemljama voda iz česme nije za piće zbog svoje bakteriološke neispravnosti. Kod nas to nije slučaj i naravno da nećete pogrešiti ukoliko je vaš izbor „česmovača“. Ipak, ova voda je filtriranjem izgubila svoja dobra svojstva, minerale koji su našem telu potrebni. Prirodno mineralne vode su izuzetno korisne ne samo za nadoknađivanje vode koja se prirodno gubi iz organizma, već pomažu i u održavanju balansa elektrolita. Koju da odaberete? Dr Peković daje jednostavan odgovor – onu čija je upotreba preporučena celoj porodici i njenim najmlađim članovima.

Da li voda treba da bude bogata mineralima?

„Ljudi su često u zabludi i misle da su vode bogate mineralima pravi izbor. Međutim visoke koncentracije određenih elemenata kao što su natrijum, magnezijum, jod i kalcijum, mogu da poremete pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Primera radi, voda koja sadrži visok nivo natrijuma ne sme da se pije svakodnevno, u većoj količini. Ovo naročito važi za osobe koje su sklone visokom krvnom pritisku. Zato je uravnotežena mineralna kompozicija u vodi najbolja, jer deluje blagotvorno na organizam“ – ističe dr Peković i dodaje da je najbolji način da se uverite u optimalan odnos minerala provera deklaracije. Ovaj odnos se izražava kao suvi ostatak koji je zapravo sinonim za sadržaj minerala koji ostaje kada se voda pretvori u paru. Ukoliko na deklaraciji nađete da je suvi ostatak oko 500 miligrama po litru, što znači da je ta koncentracija najidealnija – reč je o vodi koju mogu da konzumiraju svi, u neograničenim količinama.

Voda
foto: Shuterstock

Da li je filtriranje vode poželjno?

Filtriranje vode treba da obezbedi njenu bakteriološku ispravnost, ali se ovim procesom gube važni minerali. Najkvalitetnije svetske flaširane vode su prirodno filtrirane. Reč je o retkim, takozvanim arteškim vodama koje izviru na dubini od nekoliko stotina do nekoliko hiljada metara, u vodonepropusnom sloju zemlje, zbog čega ne zahtevaju dodatne procese filtriranja i mogu da se flaširaju direktno sa izvora.

„Činjenica da se prirodno mineralne arteške vode ne filtriraju znači da takva voda zadržava svoja prirodna svojstva koje je dobila prolazeći kroz slojeve krečnjaka i stena. Na tom putu ona sakuplja upravo taj optimalan odnos minerala, zbog čega može da se pije neograničeno. Takođe, na velikim dubinama, ona je potpuno zaštićena od bilo kakvih loših spoljašnjih uticaja“, ističe dr Peković.

Arteške vode su retke, ali ima ih i u Srbiji. Jedan od najdubljih podzemnih izvora Srbije nalazi se u Banji Vrujci, na dubini od 605 metara - potpuno zaštićen od spoljašnjih uticaja odakle se crpi arteška voda sa optimalnim sadržajem suvog ostatka i uravnoteženim sastavom minerala koji ne opterećuju već krepe organizam. Takve vode, čiji sastav i karakteristike dolaze od same prirode u svetu su najcenjenije, jer im nije potrebno ništa ni oduzimati ni dodavati. Zato ne čudi što je domaća arteška Vodavoda rado prihvaćena i u dalekim zemljama Zaliva, u Rusiji, Singapuru...

„Kisele vode“ - da ili ne?

Kisele vode ne treba konzumirati u velikim količinama, kao ni visokomineralne vode, budući da one stvaraju kiselu sredinu i dugoročno mogu negativno da utiču na rad bubrega. Optimalna PH vrednost vode treba da bude između 7 i 8, što odgovara vrednosti ljudskog organizma. Ovakva voda održava acidno-baznu ravnotežu u organizmu, koja je značajna za odvijanje mnogih procesa na ćelijskom nivou. I u ovom segmentu, dr Peković prednost daje arteškim vodama, koje antioksidativno, učestvuju u oksigenaciji naših ćelija i svojom uravnoteženom mineralizacijom deluju blagotvorno kada ih svakodnevno konzumiramo.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs