Loš zadah nas asocira na lošu higijenu ili konzumiranje luka. Međutim, uzročnici tog neugodnog mirisa mogu biti i neke druge namirnice, pa čak i neke koje koristite misleći da ćete time prikriti loš zadah iz usta.
AlkoholU ovom slučaju se ne misli na "alkoholni zadah" jer ste izašli s društvom i popili koju čašicu više. "Osim što je loš za mozak i telo, loše utiče i na zadah jer sputava proizvodnju pljuvačke", pojašnjava stomatolog Džesika Imeri. Pljuvačka je, naime, puna prirodnih enzima koji razgrađuju i ispiraju smrdljive bakterije. Stoga, jedan gutljaj alkohola previše, može pogoršati zadah.
OVDE pročitajte više o zdravstvenim problemima o kojima se ne priča, a trebalo bi.
Žvakaće gume s pepermintom
MesoUkoliko jedete meso u umerenim količinama, ne treba da vas zabrinjava mogućnost lošeg zadaha. Međutim, unesete li previše proteina u organizam, tada bi mogao da nastane problem. Kada vaše telo dobije više proteina nego što mu je potrebno, ono ih odmah pretvara u ugljene hidrate kako bi dobilo energiju. Jedan od nusproizvoda tog procesa je amonijak koji može da isparava kroz usta i vaš zadah učini nepodnošljivim.
OVDE pročitajte kako da se rešite lošeg zadaha.
Sušeno voćeSušeno voće nije samo prepuno šećera koji je pogodan za razvoj bakterija već obiluje i netopivim vlaknima celuloze koja ostaju među zubima i nakupljaju šećer. Džesika savetuje da ukoliko ne možete bez sušenog voća, obavezno ponesete konac za čišćenje zuba kako biste uklonili vlakna pre nego što se nagomilaju bakterije.