Jabuke su ubedljivo najpopularnije voće među Srbima, a i nutricionisti se slažu da je dobro jesti ih često. Međutim, iako su veoma zdrave i sadrže veliku količinu vitamina i minerala, nisu se jednako moćne. Jenda sorta se posebno izdvaja. Reč je o zelenim jabukama.
Ova vrsta ima daleko više korisnih materija od ostalih, a povoljno utiče na funkcionisanje celog organizma. Nutricionosti su naveli 6 razloga zašto je dobro pojesti makar jednu zelenu jabuku dnevno:
1. Poboljšava varenje
Zelene jabuke imaju visok sadržaj vlakana koji utiču na "unutrašnju" ravnotežu i jačanje metabolizma. Bogate su polisaharidima i ligninom koji su od vitalnog značaja za zdravlje debelog creva.
2. Daju nam energiju
Sadrže velike količine gvožđa koje povećava nivo kiseonika u krvi, ali tu su i bakar, cink, mangan i kalijum koji jačaju vaš metabolizam. Ukoliko se osećate umorno ili primetite pad energije, ne ustručavajte se, pojedite jednu zelenu jabuku.
PIO JE VODU SA ČIA SEMENKAMA PRE OBROKA 3 DANA ZAREDOM: A onda je shvatio nešto NEVEROVATNO!
3. Mogu da regulišu nivo šećera u krvi, holesterol i pročiste jetru
Dovoljno je da jedete samo jednu jabuku dnevno i primetićete značajnu razliku, kažu nutricionisti.
4. Eliminišu podočnjake
Antioksidansi koji se nalaze u zelenim jabukama pomažu da se rešite podočnjaka i osvežite izgled vaših očiju.
5. Pomažu nam da ostanemo mladoliki
Antioksidansi koji se nalaze u zelenim jabukama podstiču regeneraciju ćelija i popravljaju teksturu kože i zatežu je što rezultira mladolikim i zdravim izgledom kože lica.
6. Podstiču sagorevanje masanih naslaga
Zelene jabuke imaju mali procenat šećera, ali zato obiluju vlaknima koja podstiču bolji rad metabolizma, a samim tim započinje i proces razgradnje msanih naslaga.