oprez!

Hronični bolovi u zglobovima, depresija, razne upale: Zašto je opasno često jesti paradajz i patlidžan?

Kakvu štetu mogu naneti telu?

Fitnes & Nutricija
Autor:
Hronični bolovi u zglobovima, depresija, razne upale: Zašto je opasno često jesti paradajz i patlidžan?
Foto: Shuterstock

Porodica Solanaceae (paradajz, krompir, plavi patlidžan) uključuje više od 200 biljnih vrsta, pri čemu je većina nejestiva. Međutim popularno povrće poput paradajza, patlidžana, krompira i svih vrsta papirke deo su naše ishrane. Sada je teško poverovati, ali u prošlosti, ovi proizvodi su se smatrali otrovnim i uopšte se nisu jeli. Reći ćemo vam zašto.

Sve biljke porodice noćurka sadrže alkaloid solanin, koji je sposoban da negativno utiče na tok brojnih procesa u telu. Pre svega, višak solanina u telu će uticati na stanje digestivnog sistema. Solanin može poremetiti crevnu funkciju i negativno uticati na nivo kiselosti želuca, izazivajući tako upale u različitim delovima gastrointestinalnog trakta. Pored toga, solanin može blokirati proizvodnju određenih neurotransmitera, što može dovesti do nervne disfunkcije i poremećaja u funkcionisanju parasimpatičkog nervnog sistema. Ova supstanca direktno utiče na rad srčanog mišića, može izazvati aritmiju i tahikardiju. Štaviše, solanin utiče na funkcionisanje štitne žlezde, što naknadno može dovesti do povećanog nivoa anksioznosti i povećanja rizika od depresije.

3 najveće prednosti integralnog hleba u odnosu na beli

foto: Shutterstock

Uz solanin, noćurci sadrže kalcitriol, koji povećava apsorpciju kalcijuma u ​​telu. Ako ima previše kalcijuma, on počinje da se akumulira u mekim tkivima, zglobovima i zidovima krvnih sudova. To dovodi do niza neprijatnih posledica: hronični bolovi u zglobovima, bolovi u mišićima, smanjena snaga krvnih sudova i njihova kalcifikacija.

Uprkos svemu navedenom, nije neophodno potpuno eliminisati krompir, paradajz i patlidžan iz vaše ishrane - samo preispitajte učestalost njihove upotrebe.

Da biste napravili pire krompir, umesto običnog krompira, koristite slatki krompir ili karfiol. Ako volite patlidžane, zamenite ih tikvicama. Iako izgledaju slično patlidžanu, tikvice ne potiču iz porodice noćurka, već iz porodice bundeva i neće naštetiti telu. Umesto papričica koristite crni biber.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs