LEK IZ PRIRODE

Oporavlja celo telo, štiti i od najtežih bolesti: Evo zašto obavezno treba pojesti šaku suncokreta dnevno!

Najmanje je 8 dobrih raloga da suncokret uvrstite u svoj jelovnik. Ove semenke mogu da leče telo od glave do pete

Fitnes & Nutricija
Autor:
Oporavlja celo telo, štiti i od najtežih bolesti: Evo zašto obavezno treba pojesti šaku suncokreta dnevno!
Foto: Shutterstock

Suncokret je biljka koju valja imati uvek u kući i redovno konzumirati. Samo jedna šaka dnevno može potpuno da oporavi organizam. U narodnoj medicini je već decenijama u upotrebi, a naročito korisnim se smatra za lečenje reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja.

I moderna medicina ističe lekovitost ovih semnki i savetuje redovnu upotrebu.

Suncokret nas snabdeva zdravim masnoćama, proteinima, vitaminom E, kalijumom, magnezijumom, fosforom i drugim korisnim mineralima i vitaminima. Zbog bogatog sastava može da pomogne kod sledećih zdravstvenih tegoba:

1. Sprečava oštećenje ćelija

Seme suncokreta sadrži selen, koji je poznat po tome što igra važnu ulogu u preveciji raka. Antioksidansi koje takođe sadrži imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Toplo mleko sa ovim začinom je spas protiv virusa i prehlade: Pred spavanje popijte ovo i ne brinite za grip!

foto: Shuterstock

2. Čuva zdravlje srca

Semenke suncokreta utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Deluju na dva načina. Imaju mnogo vitamina E koji je vrlo važan za srce, a takođe imaju i dobar uticaj na sniženje holesterola i krvnih lipida.

Smatra se da tokoferoli, glavni elementi vitamina E, imaju važnu ulogu u sprečavanju bolesti koje su u vezi sa starenjem, kao što su kancer i bolesti srca. Ove semenke takođe imaju i mnogo magnezijuma koji je važan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

3. Čuva kosti i mišiće

Pored kalcijuma, vašim kostima su neophodni i magnezijum i bakar. A u semenkama suncokreta se nalaze oba ova mineral. Takođe, sprečava i grčeve mišića. Dokazano je da redovna upotreba sprečava i pojavu artritisa.

4. Ubrzava metabolizam

Suncokret je odličan ukoliko imate sindrom lenjih creva. Osim što će regulisati njihov rad, pospešiće i metabolizam i rad želuca zbog velike količine vlakana.

5. Čuva mladolikost

Zbog velikog sadržaja vitamina E, suncokret povoljno deluje na kožu i kosu. Licu vraća elastičnost i bistavost i čini da bore postanu manje vidljive. Vitamin E se pokazao kao odličan u borbi protiv akni i kožnih oboljenja kao što je ekcem i psorijaza. Suncokret štiti telo i od štetnih uticaja UV zraka, pa se preporučuje upotreba, naročito u letnjem periodu. Takođe, kosu čini jačom i sjajnijom.

Lek star 5000 godina: Snižava holesterol i šećer, jača imunitet, smanjuje bolne upale i pomaže kod gubitka kilograma!

foto: Shutterstock

6. Drži holesterol pod kontrolom

Suncokret je bogat mastima, koje mogu smanjiti nivo lošeg holesterola u telu.

7. Smiruju napete nerve

Magnezijum koji se nalazi u semenkama oslobađa napetosti i ublažava migrene.

8. Ublažava upale

Semenke suncokreta sadrže antioksidante i mogu umanjiti upale kože, bolove u zglobovima, kao i probleme nastale usled astme.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs