Zdrava ishrana je nešto na šta se sve više stanovništva bazira poslednjih godina. Organski proizvedeno povrće je na ceni. Ishrana bogata svežim voćem i povrćem sada je postala jedini izlaz pošto smo se godinama "trovali" brzom i kaloričnom hranom.
Pored toga što je ovakva ishrana zdravija ona je i jeftinija. Sezonsko povrće možete naći na pijaci za male pare, a ukoliko se odlučite da neko sami gajite u svom dvorištu - korist je višestruka.
Stručnjaci preporučuju da se manemo termički obrađene hrane i da povrće, ukoliko je to moguće, jedemo sveže!
Donosimo vam recepte za tri jednostavne salate koje mogu zameniti jedan ceo obrok.
Postoje i zdrave "grickalice" a tekst o njima pročitajte OVDE.
Urnebes miks
Potrebno je: Glavica zelene salate, 300 g paradajza, 100 g feta sira, 100 g krem sira, kašičica tucane ljute paprike, kašičica kečapa, kašika majoneza, so, biber, maslinovo ulje, limunov sok.
Priprema: Krem sir pomešajte sa majonezom i kečapom, dodajte tucanu papriku, so i biber. Mešajte da se sastojci dobro sjedine. Paradajz isecite na kriške, a salatu iscepkajte. U činiju stavite salatu i paradajz, pomešajte sa urnebes masom i sve pospite narendanom fetom.
Smršajte do dva kilograma mesečno uz pomoć grejpfruta, tekst pročitajte OVDE.
Mediteraneo
Potrebno je: 500 g makarona, 500 g spanaća, dve crvene paprike, 200 g sušenog paradajza, 150 g parmezana, so, biber, maslinovo ulje.
Priprema: Skuvajte makarone. Spanać operite, kratko propržite na maslinovom ulju, dodajte mu papriku i sušeni paradajz isečen na štapiće, pa sve pomešajte s makaronama. Salatu posolite, pobiberite, prelijte maslinovim uljem, pospite rendanim parmezanom i dobro izmešajte.
Kako pravilno da odmerite porciju hrane pročitajte OVDE.
Vitaminska bomba
Potrebno je: 300 g mladih krompira, veza rotkvica, veza mladog luka, matovilac ili neka duga zelena salata, so, biber, maslinovo ulje.
Priprema: Krompir skuvajte u slanoj vodi, isecite na tanje kriške, pa mu dodajte seckani mladi luk, rotkvice i zelenu salatu. Posolite, pobiberite, začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.