Veoma moćna bobica: Mala količina ovog voća sprečava infarkt i rak, morate je uvesti u ishranu!

Ovo bobičato voće moćni je čuvar vašeg zdravlja – saznajte od čega sve štiti!

Fitnes & Nutricija
Autor:
Veoma moćna bobica: Mala količina ovog voća sprečava infarkt i rak, morate je uvesti u ishranu!
Foto: Shutterstock

Blagotvorna dejstva borovnice na naše zdravlje učinila su da ovu namirnicu, sa pravom, nazivaju – superhrana! Ima veoma nisku kalorijsku vrednost pa je pogodna za jelo bez posebnih ograničenja, a i kod dijeta na bazi voća.

Međutim, nejni zdravstveni benefiti sežu daleko dalje od ukusa i niske kalorijske (85 kalorija na 100 grama) vrednosti. Evo šta sve borovnice mogu da učine za vaše zdravlje:

· Iako je veoma nisko kalorična, borovnica je veoma bogata važnim nutrijentima, neophodnim za pravilno funkcionisanje našeg organizma. Među najznačajnije ubrajaju se minerali (mangan 25%) vitamini (vitaman C 24%, vitamin K 36%,), vlakna i antioksidansi (mere vitamina, minerala i valkana su na 100 grama voća).

· Borovnica je jedan od najjačaih antioksidanasa i bori se sa slobodnim radikalama u organizmu, koji su prouzrokovači brojnih teških stanja, kakav je kancer, ali i preveremeno ćelijsko starenje. Najbitiniji antioksidansi – flavonoidi imaju najznačajniju ulogu u prevenciju pomenutih teških oboljenja, a borovnica obiluje ovim antioksidansima.

· Naučno je dokazano da se naš DNK oštećuje na dnevnom nivou, a ta oštećenja utiču na opšte stanje organizma, starenje, umor ...Svojstva borovnice doprinose smanjenju oštećenja dezoksiribonukleinskog lanca i čuvaju njegov integritet, a time sprečavaju nastanak brojih degenerativnih procesa u organizmu.

· Ova moćna bobica povoljno utiče i na vaš holesterol, onaj dobar (HDL) jer smanjuju novo lošeg holesterola (LDL) koji je jedan od prourokovača kardiovaskularnih oboljenja kakvi su infarkt i šlog. Studije su pokazale da samo 50 grama borovnica dnevno smanjuje oksidaciju LDL holesterola za neverovatnih 27% za samo osam nedelja.

· Borovnica se preporučuje osobama sa hipertenzijom, jer njeni sastojci utiču na smanjenje i regulaciju krvnog pritiska. Studije su potvrdile da redovnom konzumacijom borovnica mođete za mesec dana sniziti prosečnu vrednost krvnog pritiska za čak sedam procenata, bez lekova.

· Jedan od najznačajnijih uloga joj je prevencija infarkta, šloga, arteroskleroze i drugih kardiovaskularnih oboljenja. Istraživanje koje je uključivalo 93.000 pacijenata sa kardiovaskularnim predispozicijama i već razvijenim stanjima, pokazalo je da moćni antioksidansi iz borovnice smanjuju rizik od razvoja infarkta miokarda za čak 23 posto.

· Borovnice imaju veoma pozitivan uticaj na naš mozak, jer utiču na naše neurone i jačaju moždane sinapse (komunikaciju centara u mozgu). Takođe, sprečavaju prerano starenje ćelija mozda i utiču na bolju koncentraciju i pamćenje. Naučna istraživanja dovela su do zaključka da konzumacija borovniva smanjuje starost mozga u proseku za 2 do 3 godine.

· Borovnice poseduju veoma nizak nivo šećera (15 grama na 150 grama proizvoda) i pokazalo se da veoma dobro utiču na metabolizam glukoze i nivo šećera u krvi. Samim tim, borovnica je veoma dobra preventiva za stanje kakvo je dijabetes tipa 2.

Pored svega navedenog, utvrđeno je da borovnica veoma efikasno ublažava tegobe urinarnog trakta, kao i da sprečava oštećenja mišića i vezivnog tkiva, pa je samim tim doba za aktivne sportiste, čiji su mišići pod konstantnim ekstremnim naporima, ali i za ljude koji se rekreativno bave sportom ili su imali neku mišićnu povredu.

(Stil.kurir.rs).

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs