Pšenica se nalazi u gotovo svakom našem obroku, ali dosta loše utiče na zdravlje. Kod većine ljudi negativno utiče na kožu, zglobove i nivo šećera u krvi.
Pšenica koju svakodnevno konzumiramo daleko je od prave pšenice. Kardiolog Vilijam Dejvis je jedan od brojnih naučnika i lekara koji pokušavaju da edukuju druge o istini koju krije današnja pšenica. Dejvis kaže da razlozi zbog kojih ljudi odlučuju da jedu žitarice, a to su vlakna i zdravlje srca, nisu dovoljni da pšenica postane sastavni deo ishrane.
"U pšenici nema ništa što ne može da se nađe u drugim namirnicama", kaže Dejvis.
Koža
Ugljeni hidrati u pšenici se obično smatraju dobrim zbog svoje složenosti. Problem je što se ovi ugljeni hidrati razbijaju u šećere što dovodi do povišenog nivoa insulina i aktiviranja žlezda koje proizvode masnoće. Krajnji rezultat je masna koža i pojava akni.
Otkrijte ovde koji su prirodni lekovi protiv akni.
Zglobovi
Prema kardiologu Dejvisu, bolovi u zglobovima izazvani konzumacijom pšenice se najčešće javljaju u zglobovima prstiju i ručnim zglobovima, a nije neuobičajen ni bol u leđima, kukovima i kolenima.
Kako da se rešite bola u zglobovima saznajte ovde.
Šećer u krvi
Pšenica, koja je puna ugljenih hidrata, na kraju se pretvara u šećer. Sem toga, prepuna je amilopektina odnosno ugljenih hidrata koji može da povisi nivo šećera u krvi više nego običan šećer, što može da izazove dijabetes.