Proklijao krompir može u sebi da sadrži toksičnu materiju solanin koja može biti opasna po zdravlje.
Stoga, veoma je bitno prepoznati koji krompir ne smemo konzumirati, a koji je uprkos klicama jestiv.
Ako stoji na tamnom i hladnom mestu krompir će duže ostati svež. Ali, ipak, često se desi da krompir proklija pre nego što stignemo da ga upotrebimo.
Dinstani puter krompir iz rerne: Nezamenljiv prilog uz baš svako jelo! (RECEPT)
Međutim, mnogi uklone klice i ipak upotrebe takav krompir za jelo.
Na šta treba obratiti pažnju?
Procenite koliko je krompir proklijao
- Klice su kratke
- Ima ih dosta
Dakle, što ih je više to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, dijareje i povraćanja.
Ako su klice izbile uprkos pravilnom čuvanju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir.
Ako je gomolj krompira mekan i naboran, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina, te ga ne bi smeli konzumirati.
Ali ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, onda je bezbedan za jelo.
Svakako, klice, jednako kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira. Takođe, nemojte ga nikada podgrejavati.
Tajna francuskih kuvara: Da bi pire krompir bio savršen, mora da sadrži ovo! (RECEPT)