Kada je u pitanju ishrana, postoje svakakve vrste hrane - neka je odličan saveznik protiv gojenja, dok druge stimulišu kognitivne funkcije i poboljšavaju pamćenje. S druge strane, određena hrana ima razarajući učinak na funkcije mozga, pa nutricionisti savetuju da je konzumirate umereno kako biste ograničili negativan uticaj.
1. Zašećereni proizvodi
2. AlkoholPoznato je da alkohol dugoročno šteti jetri, ali i da uzrokuje "magloviti mozak". Kao što naziv upućuje, reč je o tome da osećate mentalnu konfuziju, utIče na to da ne možete da razmišljate bistro i pamtiti. Srećom, simptomi će se povući čim prestanete da konzumirate alkohol ili ga ograničite na jedno do dva pića dnevno.
3. Brza hranaBrza hrana može da promeni hemikalije u vašem mozgu, te vodi do simptoma povezanih sa depresijom i teskobom. Pored toga, hrana sa visokim udelom masnoća uzrokuje simptome slične apstinencijskoj krizi kada prestanete da ih konzumirate. Ta hrana utiče na proizvodnju dopamina, važnog hormona koji podstiče osećaj sreće i opšte dobrobiti. Dopamin utiče i na kognitivne funkcije, sposobnost učenja, budnost, motivaciju i pamćenje. Zato je važno izbegavati hranu sa puno masnoće.
4. Pržena hranaGotovo sve prerađene namirnice sadrže hemikalije, boje, aditive, veštačke arome, konzervanse i kao takva utiče na ponašanje i kognitivne funkcije zbog hemikalija koje izazivaju hiperaktivnost, kod dece i odraslih. Pržena i prerađena hrana polako uništava živčane ćelije locirane u mozgu. Neke masnoće su opasnije od drugih - suncokretovo ulje smatra se jednim od najtoksičnijih.
5. Presoljena hranaSo utiče na krvni pritisak, što teško pada vašem srcu. Istraživanja sugerišu da visok nivo soli utiče na kognitivne funkcije i smanjenu sposobnost razmišljanja. Drugim rečima, slana hrana utiče na inteligenciju. A, kako da za samo 10 sekundi snizite visok krvni pritisak, pročitajte OVDE.
6. Rafinirane žitariceSve vrste žitarica, osim onih celovitih koje su bogate vlaknima, loše utiču na funkcionisanje mozga i zdravlje generalno. Ako redovno konzumirate rafinirane žitarice, sve proizvode od belog brašna, rizikujete brže starenje organizma, te gubitak pamćenja i "magloviti mozak".
7. Prerađeni proteini
8. TransmastiTransmasti uzrokuju niz problema, od onih povezanih sa srcem do povišenog holesterola i gojaznosti. Međutim, loše su i za mozak, jer ga ulenje, utiču na reflekse i sposobnost reakcije - da ne govorimo o povećanom riziku od moždanog udara. Kod smanjenja rizika od moždanog udara, regeneracije jetre ali i jačanja imuniteta, može vam pomoći surutka. Više o tome pročitajte OVDE.
9. Veštački zaslađivači
10. NikotinUprkos činjenici da nikotin nije prehrambeni proizvod, važno je spomenuti ga jer uništava mozak ograničavanjem protoka krvi u mozak, zajedno s glukozom i kiseonikom. Nikotin ne samo da utiče na prerano starenje, loš zadah i povećava rizik od raka pluća, nego utiče na proizvodnju i funkciju neurotransmitera stiskanjem kapilara, sitnih krvnih sudova koji igraju ključnu ulogu kada su u pitanju moždane funkcije. Kojih osam namirnica usporavaju starenje, pročitajte OVDE.