Organizam može da broji i do nekoliko zdravstvenih benefita kada regulišete unos soli.
Neki ljudi sa niskim krvnim pritiskom mogu da imaju potrebu za većim unosom soli, pa se obratite svom lekaru pre nego što počnete sa ishranom sa manje natrijuma.
Smanjenje natrijuma u ishrani može poboljšati vaše zdravlje, ali može imati i neke efekte koje, verujemo, da niste očekivali.
Krvni pritisak će biti niži
Natrijum je važan element koji pomaže u regulisanju nivoa tečnosti u telu. Mnoga istraživanja su dokazala da prosečan čovek unese mnogo više soli nego što mu je neophodno. Prekomerna upotreba dovodi do visokog krvnog pritiska. Previše natrijuma dovodi do zadržavanja vode što prouzrokuje povećan volumena krvi i pritisak na sistem cirkulacije.
Rizik od srčanog i moždanog udara će se smanjiti
Visok krvni pritisak je glavni faktor kardiovaskularne bolesti, a snižavanje krvnog pritiska smanjenjem unosa natrijuma, takođe može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara.
54 odsto moždanog udara i 47 odsto srčanih bolesti se pripisuje hipertenziji, kaže dr Ihija. Višak natrijuma izaziva hipertrofiju leve komore, problem sa pumpanjem u glavnu komoru srca, kao i fibrozu, zadebljanje i ožiljke u srcu i arterijama, dodaje on.
Izbacićete višak vode iz organizma
Previše natrijuma uzrokuje zadržanje vode. Bubrezi su programirani da održavaju odnos elektrolita, uključujući natrijum. Kada konzumirate previše natrijuma, vaši bubrezi zadržavaju vodu da bi uravnotežili ovaj odnos. Kada smanjite unos natrijuma, bubrezi više ne zadržavaju višak tečnosti i to vam pomaže da izbacite vodu iz organizma, samim tim i da smanjite težinu.
Zdravsrveno stanje svih organa će se popraviti
Smanjen unos soli je odlično i za ostale organe, a ne isključivo za srce.
Višak unosa natrijuma može da utiče na bubrege izazivajući i bubrežne kamence. Pored toga, previše natrijuma može da poveća rizik od osteoporoze, jer smanjuje količinu kalcijuma, ključnog za zdravlje kostiju. On takođe može da dovede do smanjenog protoka krvi.
Rizik od raka želuca će se smanjiti
Povećani unos natrijuma je povezan sa rakom želuca, kaže dr Ihija. Iako istraživanja to potvrđuju, tačan razlog nije poznat. Prema Američkom društvu za rak, određene bakterije za koje se smatra da su uzrok raka želuca, češće se javljaju prilikom ishrane sa visokim sadržajem soli. To je razlog zašto organizacija preporučuje da se smanji unos slane ribe i mesa, kao i ukiseljenog povrća.
Sjajan trik: Kako da same stilizujte kosu za nekoliko minuta kao profesionalci!
Smanjena pojava glavobolja
Istraživanje iz 2014. pokazalo je da su ljudi koji su smanjili natrijum imali manje glavobolje od ljudi koji su nastavili da jedu na isti način. Iako istraživači nisu sigurni zašto natrijum ima ovaj efekat, teorija je da će se krvni sudovi proširiti kako bi se prilagodili dodatnom volumenu krvi koji stvara natrijum, što izaziva bol.
Otkrićete druge ukuse
Kada počnete da kuvate sa manje soli, otkrićete i druge ukuse u vašoj hrani. Postoji toliko mnogo ukusnih začina koji nude zdravstvene benefite, a ujedno harnu čine dosta ukusnijom.
Blago iz prirode koje leči i podmlađuje: 6 razloga zašto biste smokve trebali da jedete što češće!