Ishrana

Jedna od ovih vam mora odgovarati: Dijete iz svih delova sveta!

Fancuskinje uživaju u jelu, mediteranski način ishrane obiluje zdravim namirnicama, Azijske lepotice praktikuju više vegetarijansku ishranu - ugledajte se na njih
Fitnes & Nutricija
21:50h Autor:
Jedna od ovih vam mora odgovarati: Dijete iz svih delova sveta!
Foto: Shutterstock

Umerene Francuskinje

I pored toga što ova nacija konzumira dosta crvenog mesa, u protekloj deceniji broj gojaznih rastao je mnogo sporije nego u Americi. Velika razlika je u tome što Francuzi imaju drugačiji pogled na hranu i drugačiji način života. Mali rituali kupovine namirnica i njihova priprema predstavljaju oličenje francuske kulture. Umerene porcije sira i mesa sa obaveznim salatama i povrćem i naravno čaša vina na kraju deo su dnevnog menija.

Ključ uspeha: Uživanje u hrani, ali u malim količinama.

Vatrene Mediteranke

Hrana koja se konzumira na jugu bogata je vitaminima pošto se uglavnom bazira na svežem povrću, začinima i ribi. A sve to pripremljeno je na maslinovom ulju koje je bogato zdravim mastima i antioksidansima i njegovom upotrebom pomažete svom telu da lakše upija vitamine i ostale korisne materije iz hrane. Ovako pripremljen obrok lako se vari, obezbeđuje organizmu potrebnu količinu energije, a kilograme drži pod kontrolom. Ručak je glavni i najobimniji obrok.

Ključ uspeha: Priprema hrane na pravi način.

Spiritualne Azijatkinje

Stanovnici Azije imaju najniži indeks telesne mase na svetu, posle Afrike. Ovo nije slučajno pošto se njihova ishrana bazira u velikoj meri na biljkama, bez upotrebe aditiva i konzervansa. Unose takođe velike količine pirinča, ribe, voća, povrća i i začina. Veliku ulogu u dugovečnosti ovih naroda imaju i zeleni čaj i soja koja se često koristi kao zamena za meso.

Meditacija i post bitna su odlika budizma i hinduizma pa se i obrocima pristupa kao ritualima koji traju nekada i po nekoliko sati. Na kraju je neizbežna šolja zelenog čaja koji pomaže pri varenju hrane i veoma je bogat antioksidansima.

Ključ uspeha: Jesti obroke polako i u miru.

Trikovi izdaleka

GrenlandI pored toga što su Eskimi nedovoljno izloženi sunčevoj svetlosti, zbog malog broja sunčanih dana u godini nemaju zdravstvenih problema. Tajna je u tome što jedu ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama u velikim količinama. Riblje ulje poznato je po svom antidepresivnom dejstvu. Jedite ribu tokom zime i pobedićete neraspoloženje.

JapanU ishrani ljudi sa ovog ostrva povrće je na prvom mestu. Nije neobično da se servira supa od povrća za doručak, za dobar početak dana. Uobičajeno je da se spremi bar četiri do pet vrsta povrća za svaki obrok. Tako se zadovoljavaju potrebe organizma za raznim hranljivim sastojcima. Povrće se može skuvati, obariti na pari ili ispeći - ovi načini spremanja obezbeđuju maksimalne nutricionističke vrednosti.

AfrikaU Gambiji, kikiriki je značajan deo obroka. Njegovi plodovi sadrže obilje belančevina, vlakana, minerala, među kojima su najzanimljiviji gvožđe i cink. U priličnoj meri zastupljen je i kalijum, fosfor, magnezijum, bakar, mangan i selen. Sadrži i zavidne količine vitamina E i K, ali i vitamine grupe B, tokoferol alfa i folate. Praktično, sadrži sve važne sastojke, ali što je veoma važno - ne sadrži holesterol.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs