Ishrana

Dijeta pomoću balon tablete: Ne pokušavajte ovo kod kuće!

Neke poznate zvezde su pribegle ovom metodu mršavljenja, koji se zasniva na gutanju tableta koja se kasnije naduva u balon i na taj način smanji zapreminu želuca, ali doktori se ne slažu sa ovom metodom postizanja savršene težine
Fitnes & Nutricija
19:34h Autor:
Dijeta pomoću balon tablete: Ne pokušavajte ovo kod kuće!
Foto: Shutterstock

Pojavio se novi trend u mršavljenju, takozvana balon - tableta Obalon.

To sve ovako funkcioniše:

Prvo progutate tabletu koja je spojena na tanku cev. Potom doktor kroz tu cev naduva balon koji ostaje u vašem želucu, a cevčicu uklanja. Postupak može trajati tri meseca, što uključuje izmenu tri balona.

Proces vađenja balona izgleda tako što ga doktor izduva povlačeći ga ka ustima. Balon će u želucu stvoriti osećaj sitosti i neće ostaviti puno prostora za unos hrane.

Doktor koji je autor knjige "Disease Proof", David Katz kaže da ovaj postupak može imati neželjene i vrlo opasne nuspojave.

- Kad god se u sistem za varenje stavi strano telo, moguće je da dođe do zatvora i pucanja. U smislu zatvora moglo bi doći do stvaranja prepreke koja bi sadržaj želuca sprečila da dođe do creva, što bi moglo izazvati povraćanje, pa čak i smrt. Što se pucanja tiče, balon bi mogao da pritisne želudac i rastegne ga ili se čak proširi do jednjaka, što bi moglo izazvati unutrašnje krvarenje, infekcije ili čir - pojašnjava Katz.

Osim toga, doktor tvrdi da ovim načinom nećete poboljšati prehranu, nego samo uneti manje količine.

- Najvažnije je da se zdravo hranite, a metoda balon-tablete Obalon u tome vam neće pomoći - tvrdi Katz.

Ova metoda bi mogla dovesti i do oštećenja želučane sluznice, što bi u konačnom slučaju moglo rezultirati time da jedete više. Naime, sluznica želuca ima regulator koji dovodi do osećaja sitosti. S obzirom na to da balon trlja sluznicu, Katz pretpostavlja da bi se taj signal sa vremenom mogao izgubiti i postati neosetljiv, što u dovodi do toga da osoba više jede.

Da podsetimo da se u poslednje vreme pričalo kako je Nataša Bekvalac pribegla ovoj "dijeti", a detalje možete pročitati ovde.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs