PREPORUKA

9 namirnica za čišćenje bubrega: Iznenadiće vas poslednja!

Preopterećeni bubrezi su skloni bolestima poput otkazivanja bubrega ili raka bubrega, a to niko ne želi! Ove biljke ih najbolje čiste!

Fitnes & Nutricija
Autor:
9 namirnica za čišćenje bubrega: Iznenadiće vas poslednja!
Foto: Profimedia

Naši bubrezi su dragoceni za filtriranje krvi i proizvodnju tečnog otpada u obliku urina. Čišćenje je njihov posao, i oni se bave time da izvuku iz našeg tela sve on loše što smo u njega ubacili.

Ali kako sami bubrezi ostaju zdravi?

Preopterećeni bubrezi su skloni bolestima poput otkazivanja bubrega ili raka bubrega, a to niko ne želi! Pošto je čišćenje njihova primarna funkcija, bubrezi ne moraju nužno imati specifičan "detoks" protokol. Ali oni su zahvalni na maloj pomoći u obavljanju posla. Konzumiranje određenih biljaka i konzumiranje dovoljne količine vode najlakši su i najefikasniji načini da sačuvate svoje bubrege.

Sledi 9 prirodnih prečišćivača koje zdravi bubrezi vole, ali imajte na umu da se ne preporučuju ljudima koji već imaju bolest bubrega. To je zbog toga što oni mogu ometati uobičajene lekove za bubrege.

1. Beli luk

Beli luk sadrži aktivni sastojak koji se zove alicin, koji je dobar za vas na mnogo načina. Ima antibakterijska, anti-upalna i anti-gljivična svojstva. Ovo pomaže vašim bubrezima da filtriraju štetne napadače iz vaše krvi. Beli luk je i blagi diuretik, što znači da može povećati količinu urina i time eliminisati višak natrijuma iz organizma. Redovno konzumiranje belog luka takođe smanjuje koncentraciju kadmijuma i olova u bubrezima, krvi, srcu, jetri i slezini.

2. Kurkuma

Ako volite kari, već ste upoznati sa kurkumom. To je biljka koja kariju daje boju i ukus. Kurkuma sadrži jedinjenje koje se zove kurkumin, koje je idealno za smanjenje efekata inflamatornih enzima koji mogu izazvati hroničnu bolest bubrega. Više od toga, kurkumin može sprečiti rast mnogih vrsta štetnih mikroba, što ublažava naprezanje bubrega. Međutim, ako već imate bolest bubrega, verovatno ćete biti savetovani da ograničite unos kurkume. Takođe sadrži i dobru količinu kalijuma, koji se oboleli bubrezi bore da održe u ravnoteži.

3. Đumbir

Jedan od načina da održite zdravlje bubrega je da izbegnete konzumiranje viška šećera. Hronično visok šećer u krvi je veoma štetan za bubrege. Konzumiranje mnogo đumbira u ishrani je odličan način kontrole šećera u krvi zbog jedinjenja koje se naziva gingerol, što zapravo može smanjiti rizik da će inače zdrava osoba razviti dijabetes. Gingerol takođe pomaže u održavanju zdravog varenja i može smanjiti upalu (a time i bol) u celom telu.

4. Bobice kleke

Bobice kleke su snažan diuretik, tako da stimulišu vaše bubrege tako što povećavaju telesnu zapreminu urina. Ovo pomaže ispiranju viška tečnosti kao i mokraćne kiseline. To je važno jer mokraćna kiselina može da formira posebnu vrstu veoma bolnog bubrežnog kamena. Sušene bobice kleke obično se uzimaju u obliku čaja, tinkture ili suplementa.

5. Koren maslačka

Ispostavilo se da su ovi prolećni i letnji okupatori vašeg dvorišta više od problema. Lišće maslačka je jestivo ili kuvano ili sirovo, ali koreni zaista pomažu bubrezima. Koren maslačaka se intenzivno koristi za lečenje bolesti bubrega i jetre, ali takođe može da pomogne kod žutice, anemije i problema sa aknama, kao i u ublažavanju iritacije urinarnog trakta. Lagano kuvajte korenje 15 minuta i zatim procedite i popijte čaj. Ne možete naći jeftiniji dodatak za zdravlje bubrega!

6. Peršun

Samo taj mali peršun posut po vrhu jela ili nakon toga sažvakan ​​(peršun je takođe veliki osveživač daha), može očistiti toksine iz bubrega. Razlog su dva jedinjenja koja se nazivaju apiol i miristicin, prirodni diuretici koji mogu smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca. Peršun takođe snižava šećer u krvi, što je odlično za zdrave ljude, ali se ne preporučuje onima koji boluju od dijabetesa ili bolesti bubrega.

7. Koren celera

Naši bubrezi se oslanjaju na ravnotežu kalijuma i natrijuma da bi obavili svoj posao, a celer sadrži oba. Ne iznenađuje da sadrži i mnogo vode, što povećava izlučivanje urina i uklanja toksine. Neke studije pokazuju da celer može da spreči i bakterijske infekcije bubrega i urinarnog trakta. Preporučujemo da razgovarate sa lekarom o celeru ako imate postojeću bolest bubrega, ali bi trebalo da bude relativno bezbedno sve dok ne dobijete mnogo kalijuma negde drugde.

8. Cimet

Cimet je slatka i pikantna kora koja dodaje ukus mnogim jelima. Takođe može pomoći u regulisanju nivoa glukoze u telu. Konzumiranje cimeta često nudi zaštitu od poremećaja metabolizma, uključujući dijabetes, i štiti bubrege od oštećenja usled hroničnog visokog šećera u krvi. Drugi faktor rizika za bolest bubrega je srčana bolest, a smatra se da i cimet štiti od toga. Međutim, cimet takođe sadrži jedinjenje koje se zove kumarin, koje može izazvati oštećenje jetre u velikim količinama. Trebalo bi da jedete više od jedne kašičice cimeta dnevno kako biste dostigli opasne nivoe, što je zapravo teško uraditi.

9. Kukuruzna svila

Ta svilenkasta vlakna na vrhovima kukuruza mogu biti totalna smetnja kada pokušavate da uživate u samom kukuruzu. Ali kukuruzna svila je zaista dobra za vas! Održava zdravlje bubrega i urinarnog trakta, jer radi na održavanju optimalnog nivoa kalcijuma i tečnosti. Previše kalcijuma koji lebdi u krvotoku dovodi do još jednog čestog bubrežnog kamenca. Nedavno je otkriveno da kukuruzna svila poboljšava funkciju bubrega kod pacova. Takođe se često preporučuje za infekcije bešike, visok krvni pritisak i dijabetes. Većina ljudi pravi čaj sa kukuruznom svilom, ili ga vrlo fino seče pre dodavanja u hranu.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs