Zdravo i Učinkovito

Savet bake Milice (84) koja se nije razbolela već 40 godina! (RECEPT)

Ipak bake znaju najbolje.

Lepi & Zdravi
12:31h Autor:
Savet bake Milice (84) koja se nije razbolela već 40 godina! (RECEPT)
Foto: Profimedia

Čim je prošlo Miholjsko leto počela sam da osećam vrtoglavicu, malaksalost i generalno neku slabost u telu. Kombinacija toplih dana i hladnih večeri se uvek nekako odrazi na opšte stanje organizma. Polako je stigao i novembar, potom i decembar a sa njim i sezona gripa, prehlada i virusa.

Obično se setim da unosim vitamin C, pijem čaj, limunadu i ostale namirnice koje štite od svih tih napasti tek kad me uhvati prehlada. Preležim jednu prehladu, eto je sledeća, i shvatam da mi je imunitet u ozbiljnom problemu.

Odem jedan dan kod bake da popričam malo sa njom, a ona je, kao svaka brižna baka primetila po mom izgledu da nisam baš najbolje. Pita me kako sam, a ja joj se brže-bolje požalim da mi je imunitet značajno opao u poslednje vreme. Baka u tom momentu izgovara kao iz topa:

"Uzmi jedno poveće čeno belog luka, samo ga oljušti, ništa ga ne pritiskaj, ne kuvaj, samo progutaj! Zalij čašom vode ako ti je lakše i to je sve."

Moja prva reakcija je bila pomalo ishitrena i rekoh joj sledeće:

"Ma kako da pojedem celo čeno belog luka tek tako? Nikad to nisam uradila. Verovatno ću ceo dan imati neprijatan zadah."

Baka, koja je sedela na kauču u dnevnoj sobi, ustade i približi mi se rečima:

"Osećam li se ja na beli luk?"

Istina je da se apsolutno nije osećala, a sa svoje 84 godine je bila zdravija i vitalnija nego ja sa svoje 22. Čak mi je onako ponosito rekla da se već 40 godina kako praktikuje ovu metodu nije uopšte razbolela. I kad bolje razmislim, ne sećam se da sam je ikad videla bolesnu ili čak prehlađenu. Ipak baka zna najbolje.

Jak imunitet: Napravite ovaj miks začina i nema zime za vas! (RECEPT)

foto: Profimedia

Iako u današnje vreme mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa, važno je znati da je on posledica materije koje sadrže sumpor i koje mu daju lekovita svojstva. Mada sa ovom metodom konzumiranja belog luka nećete imati problema sa neprijatnim zadahom, u nekom drugom slučaju to možete rešiti žvakanjem peršunovog lišća, zrna kafe ili komorača.

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali on zaista deluje kao antibiotik: sredstvo za oslobađanje disajnih puteva, ima antikancerogeno i protivupalno dejstvo, suzbija gljivice i pojedine viruse.

(Stil.kurir.rs)

Babin lek za jači dečiji imunitet: Da sve bolesti beže od njih! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs