Čuvari zdravlja

Zašto je toliko važno da svaki dan unosite antioksidanse: Top 5 razloga!

Sada ćete još više uživati u omiljenom jutarnjem napitku

Lepi & Zdravi
Autor:
Zašto je toliko važno da svaki dan unosite antioksidanse: Top 5 razloga!
Foto: Profimedia

Kada se govori o zdravlju, stručnjaci ne mogu a da ne spomenu najvažnije - antioksidanse.

U pitanju su moćne supstance koje mogu da pomognu u snižavanju rizika ili sprečavanju pojave mnogih akutnih i hroničnih bolesti, tako što blokiraju oksidaciju molekula u telu. Ovo je 5 najmoćnijih svojstava antioksidanasa i ključni razlozi zašto je našem telu neophodno njihovo redovno unošenje:

1. Slobodni radikali

Ljudsko telo prirodno, kao nusproizvod metabolizma, proizvodi slobodne radikale koji se smatraju čestim mogućim uzrokom različitih bolesti, od preranog starenja, akutnih i hroničnih upala, neuroloških i kardiovaskularnih poremećaja, kao i razvoja ili ubrzavanja degenerativnih promena. Moćni antioksidansi su ti koji mogu da se suoče sa ovim razarajućim efektima slobodnih radikala.

2. Antioksidansi mogu da pomognu ublažavanju najrazličitijih tegoba

U prirodi postoji čitav spektar antioksidanasa, pa tako mogu da pomognu zaštiti organizma od različitih zdravstvenih tegoba, od zdravlja očiju, gde prednjači beta karoten, do zdravlja kardiovaskularnog sistema (flavonoidi), kao i za lečenje alegija, virusa, ublažavanje artritisa i drugih upalnih stanja (bioflavonoidi)...

3. Antioksidansi za prelepu kožu

Kada je koža izložena UV zračenju i drugim štetnim faktorima iz okoline, oštećuju se lipidi, proteini i DNK, koji su ključni protiv crvenila, opekotina, preranog starenja kože, čak i kancera, koje opet izazivaju slobodni radikali. I tu nam u pomoć “priskaču” antioksidansi, koji sprečavaju slobodne radikale da deluju kao okidač za pojavu ili ubrzavanje toka degenerativnih promena ćelija koje su ključne za zdravu i lepu kožu.

4. Antioksidansi za snažan imunitet

Ove moćne supstance mogu značajno da vam podignu imunitet, jer štite ćelijske membrane i ćelijsku DNK od mutacija.

foto: Profimedia

5. Zdravlje mozga

Kako godine prolaze, nervnim ćelijama je sve teže da se same odbrane od slobodnih radikala. Srećom, antioksidansi i ovde mogu da pomognu. Neutrališući slobodne radikale, antioksidansi pomažu da se memorija i druge funkcije mozga što duže očuvaju.

Ipak, zbog brzog načina života koji je danas postao sasvim uobičajen, a koji ide ruku pod ruku sa lošom ishranom, danas mnogim ljudima nedostaje potrebna količina antioskidanasa koji mogu da neutrališu slobodne radikale, pa je neophodno da u svakodnevnu ishranu uključite hranu i napitke bogate ovim moćnim supstancama.

Kada je reč o hrani, najbogatiji antioskidansima su sveže voće i povrće. Ali, ove čuvare zdravlja možete da unesete i kroz napitke, i to kroz crnu kafu, zeleni čaj i kakao.

Ljubitelji kafe, sjajna vest je pred vama - od ova tri napitka, najveće količine antioksidanasa sadrži upravo vaš omiljeni jutarnji topli crni napitak!

Ipak, imajte u vidu da je najbogatija antioksidansima zapravo domaća kafa koja je obogaćena prirodnim ekstraktom sirove kafe, jer sirova kafa obiluje najmoćnijim antioksidansima prirodnog porekla – polifenolima i hlorogenskom kiselinom.

Ovu sjajnu kombinaciju možete da nađete samo u Doncafé Green active kafi, novom, jedinstvenom proizvodu na našem tržištu! Ona sadrži čak 30 odsto više antioksidanasa u odnosu na sve tradicionalne kafe na tržištu, uz nepromenjen ukus na koji smo navikli.

Green active kafa je idealan izbor za sve one koji brinu o zdravlju i žele da im dani počinju dobrom navikom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs