Nabavite je što pre

Čuva vid, leči bronhitis, poboljšava varenje: Ovu biljku svaka kuća treba da ima!

Zanimljivo je što je ona poluparazitska biljka. Svojim korenjem se pričvršćuje za livadsku travu iz koje crpi mineralne soli
Lepi & Zdravi
19:42h Autor:
Foto: Profimedia

Vidova trava ili vidovac (Euphrasia officinalis) je jednogodišnja biljka, koja se može pronaći na suvim livadama. Visoka je od pet do 15 centimetara. Ima nazubljene listove i cvetove bele ili svetlo ljubičaste boje, sa žutim mrljama.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zanimljivo je što je ona poluparazitska biljka. Svojim korenjem se pričvršćuje za livadsku travu iz koje crpi mineralne soli.

 

Vidac se prvi put pominje 1305. godine, kao lek za bolesti oka. Raste u Evropi, Severnoj Americi, kao i na severu i zapadu Azije. Vidova trava sadrži: glikozid rinantin, eterično ulje, masno ulje, smolu, ugljene hidrate, vitamin C i drugo. Upotrebljava se kao antibakterik, antibiotik, antikatarik, antiseptik, antifungal, tonik, digestiv i tako dalje. Pogodna je za bolesti kao što su konjuktivitis, glaukom, iritis, slabost očiju, upala kapaka i slično.
Vidova trava može da se koristi i kod bronhitisa, gripa, protiv glavobolje, problema sa varenjem, grčevima, nervozom, nesanicom, slabim apetitom.

 

Kako se upotrebljava vidova trava?

 

Vidova trava cveta od juna do avgusta. Biljka ima gorak ukus, a cvetovi blag miris. Bere se cela biljka, tokom perioda cvetanja, a koren se ne koristi. Potrebno je da se osuši u hladovini, na toplom i vetrovitom mestu. Potom se usitni i čuva u posudi, a koristi se u pripremi različitih preparata.

 

Lan vraća vid i sedoj kosi prirodnu boju: Samo počnite da jedete ovo svaki dan! (RECEPT)

 

Čaj

 

Čaj od vidove trave može da se pripremi za obloge i ispiranje očiju. Kafena kašičica osušene biljke prelije se sa 2,5 dcl ključale vode. Upotrebljava se oceđen, nakon 10 minuta, tako što se natopi vata, koja se stavlja na kapke. Čaj može da se koristi i za piće, kada jača vid. Potrebno je da se pripremi na isti način i pije tri puta dnevno, bez zaslađivanja.

 

Kapi za oči

 

Ovde se koristi sveža biljka, iz koje se iscedi sok, koji se pomeša sa destilovanom vodom. Koriste se po dve kapi za svako oko.

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tinktura

 

200 grama osušene biljke se potopi u litru 70% alkohola. Nakon 30 dana se procedi, a koristi se tako što se svaki dan sa malo vode popije 10 do 20 kapi.

 

Protiv kijavice

 

Jedna kašičica vidove trave prelije se sa 2,5 dcl vrele vode, ostavi se na pet minuta, pa se ubaci pola male kašike soli. Dva do tri puta dnevno ušmrkava se u nozdrve.

 

Kupili ste bosiljak, a on je ubrzo uvenuo: Jednostavna caka da vam se to ne ponovi!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs